TERRORISME
Crònica 12/10/2011

EUA acusa l'Iran de planejar un doble atemptat a Washington

L’Iran és una amenaça directa per als Estats Units: és el missatge que va voler transmetre ahir l’FBI en informar d’un pla frustrat per atemptar a Washington. L’objectiu era l’ambaixador saudita.

Núria Ferragutcasas Washington
2 min

El fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, va explicar ahir que la col·laboració entre l'FBI i l'Agència contra la Droga nord-americana va desarticular els plans terroristes de dos iranians per atacar amb bombes les ambaixades d'Israel i l'Aràbia Saudita a Washington, així com l'assassinat del màxim representant diplomàtic saudita, Adel al-Jubeir. El frustrat complot terrorista va gestar-se al maig a Mèxic, en els càrtels de la droga.

La trama es va desmuntar quan un dels sospitosos va contactar amb un agent secret de l'Agència contra la Droga que es feia passar per membre del Càrtel dels Zetas de Mèxic per aconseguir ajuda per assassinar l'ambaixador saudita. Holder va acusar l'Iran d'estar al darrere d'aquests plans terroristes. "El complot -va dir- ha estat concebut, finançat i dirigit des de l'Iran". Segons la denúncia penal presentada en un tribunal de Nova York, els dos acusats són Mansur Arbabsiar, de 56 anys i nacionalitzat nord-americà, i Gholam Shakuri, membre de les Forces d'Al Quds, una branca de la Guàrdia Revolucionària del règim iranià.

Arbabsiar està detingut a Nova York des del 29 de setembre -i des de llavors col·labora amb les autoritats nord-americanes-, mentre que Shakuri continua fugit, segurament a l'Iran.

L'operació, batejada com a Coalició Roja, va arrencar al maig quan Mansur Arbabsiar va parlar amb l'agent encobert de l'Agència de la Droga en una reunió a Corpus Christi (Texas). Arbabsiar volia que el suposat narcotraficant, que deia que formava part d'un càrtel mexicà, s'encarregués de l'atac terrorista a canvi d'1,1 milions d'euros.

Més tard, Arbabsiar es va reunir amb altres agents encoberts de l'Agència contra la Droga, als quals els va dir que actuava sota el dictat "de membres d'alt rang del govern iranià". També va arribar a pagar-los per avançat 73.500 euros.

D'altra banda, el fiscal general nord-americà va agrair al govern de Mèxic la seva cooperació i participació per desarticular aquest atemptat terrorista, tot i que no va donar gaires detalls de què va ser aquesta ajuda mexicana.

El portaveu de la Casa Blanca, Tommy Vietor, va dir que el president Barack Obama va ser informat inicialment sobre el pla al mes de juny . "Aquest és un èxit significatiu per a les nostres agències d'intel·ligència i de l'ordre, i el president està molt agraït per la seva feina excepcional en aquesta i en altres instàncies", va dir Vietor.

Holder també va dir que el govern nord-americà prendria mesures contra l'Iran, possiblement dimarts, encara que no va explicar de quin tipus. A una pregunta de si el complot estava autoritzat pels nivells més alts del govern iranià, Holder va dir que el departament de Justícia no feia aquesta acusació.

Teheran nega el complot

Un conseller del president iranià, Mahmud Ahmadinejad, va rebutjar ahir les acusacions dels Estats Units sobre el pla per assassinar l'ambaixador saudita a Washington amb contundència. "És un escenari prefabricat per desviar l'atenció de l'opinió pública nord-americana dels seus autèntics problemes interns", va declarar Ali Akbar Javanfekr, conseller de premsa del president Ahmadinejad. "Els Estats Units i la CIA tenen una llarga experiència a desviar l'atenció", va dir, i va afegir: "Ara caldrà esperar conèixer els detalls d'aquest escenari prefabricat per descobrir els objectius del govern nord-americà".

stats