TERRORISME
Crònica 13/10/2011

EUA busca aliats per aïllar l'Iran

Els Estats Units volen captar aliances internacionals per augmentar les sancions a l'Iran. Washington descarta una intervenció militar contra Teheran després d'acusar el règim de complot terrorista.

Núria Ferragutcasas
2 min
Eterns enemics 01. Una dona iraniana passeja per davant d'un mural antiamericà en una paret de l'antiga ambaixada dels Estats Units a Teheran. 02. L'ambaixador saudita dels EUA, Adel al-Jubeir, un dels objectius del presumpte complot terrorista iranià.

WashingtonLa xocant revelació d'un complot terrorista contra les ambaixades de l'Aràbia Saudita i Israel a Washington, orquestrat per homes afins al règim iranià, no pot quedar sense resposta. Aquest va ser el missatge constant que van fer ahir diversos alts càrrecs del govern dels Estats Units. "Demanem als nostres aliats que ens ajudin a aïllar encara més el règim iranià per aquest intent d'atac", va afirmar la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, la nit de dimarts (matinada de dimecres, hora catalana) en una conferència de premsa.

Clinton va dir que la temptativa d'atac terrorista és "una flagrant violació de la llei internacional" i suposa "una perillosa escalada de l'ús de la violència". Tot i així, el Pentàgon va descartar qualsevol acció militar contra el règim de Teheran pels seus presumptes plans terroristes contra els EUA. "És una qüestió legal i diplomàtica", va assegurar el portaveu de l'organisme John Kirby.

En la mateixa línia que Clinton, el vicepresident nord-americà, Joe Biden, va insistir ahir en dues entrevistes a les televisions nord-americanes CBS i ABC que "és molt important que unim el món perquè aïlli el règim iranià". Tant ell com la secretària d'Estat van assegurar que els iranians "hauran de passar comptes" per la seva presumpta implicació en el complot terrorista contra interessos nord-americans.

L'administració Obama va iniciar ahir converses amb l'Aràbia Saudita i altres aliats per portar el cas al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, segons l'agència Reuters. L'Iran, per la seva part, va enviar una carta a l'ONU per negar de manera contundent qualsevol implicació en aquests plans terroristes que denuncien els Estats Units.

Resposta dels aliats

La Unió Europea va afirmar que segueix "amb molta atenció i preocupació" el cas del presumpte complot iranià contra ambaixades en sòl nord-americà. La portaveu de l'alta representant de la UE, Catherine Ashton, va afirmar que si els plans terroristes es confirmen tindran "greus conseqüències internacionals".

També va reaccionar el govern del Regne Unit, que va indicar que manté converses amb els EUA i altres nacions per imposar noves sancions al govern iranià. "Nosaltres donarem suport a qualsevol mesura que contribueixi a fer que l'Iran passi comptes per les seves accions", va advertir el primer ministre britànic, James Cameron.

El president Barack Obama encara no s'ha pronunciat públicament sobre la qüestió però sí que va trucar a l'ambaixador saudita dels Estats Units, Adel al-Jubeir, per explicar-li l'operació de detencions i va felicitar les forces de seguretat.

La trama del complot terrorista, digna d'una novel·la de John Le Carré, implica dos iranians que, segons l'FBI, van contactar amb el càrtel de la droga mexicà els Zetas per assassinar l'ambaixador de l'Aràbia Saudita als Estats Units i confident del rei saudita, Adel al-Jubeir. D'acord amb la denúncia penal, un dels acusats, Mansur Arbabsiar, va reunir-se diverses vegades amb un agent de l'agència contra la droga que es feia passar per membre dels Zetas i va oferir-li 1,5 milions de dòlars si el càrtel portava a terme l'atac terrorista a les ambaixades de Washington.

stats