Crònica 11/02/2011

Els EUA tornen a demanar una "transició ordenada i real" cap a la democràcia

Núria Ferragutcasas
2 min
El president nord-americà, Barack Obama, en un moment de la visita d'ahir a Michigan.

CORRESPONSAL A WASHINGTONEl president egipci, Hosni Mubàrak, va trencar ahir el guió que tothom esperava. Fins i tot el dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units. "És molt probable que Mubàrak dimiteixi aquest vespre", va assegurar hores abans el director de la CIA, Leon Panetta, en una compareixença al Congrés. "No conec els detalls de què passarà, però presumeixo que entregarà més poders al vice-president Suleiman", va afegir el cap d'espionatge. El president egipci va cedir poder al vicepresident Omar Suleiman, però no la poltrona.

Amb Mubàrak o sense, la màxima preocupació dels Estats Units és establir una "transició ordenada" per evitar que la revolució a Egipte comporti inestabilitat per la regió. "Donarem suport a una transició ordenada i real cap a la democràcia", va assegurar ahir el president dels EUA, Barack Obama, i va afegir que el "moment de transformació" que viu Egipte és gràcies als egipcis que han sortit al carrer durant dies "per demanar un canvi".

Des de l''Air Force One'

El president nord-americà va seguir la notícia sobre la possible dimissió de Hosni Mubàrak al seu avió Air Force One quan es dirigia a Michigan per presentar el seu pla per ampliar el servei d'internet sense fil d'alta velocitat al 98% de la població. "Haurem d'esperar a veure què passa", va dir cautelós. Hores després, Mubàrak va anunciar que es quedava i que no acceptaria "ingerències de l'exterior". Les seves paraules van provocar la ira dels manifestants que cridaven la seva dimissió.

Durant els disset dies de la revolta del poble egipci, el govern de Barack Obama ha passat de donar suport a Hosni Mubàrak perquè estabilitzés el país a demanar-li la dimissió, i després a negociar sigil·losament una transició amb els militars i la cessió del poder a Suleiman. Ahir, la cúpula de l'exèrcit egipci va assegurar que un canvi polític amb Mubàrak era impossible davant les incessants protestes i això els va donar oxigen.

El lideratge de Mubàrak, gran aliat a la zona, ja no serveix, però els Estats Units temen un futur govern del moviment islàmic dels Germans Musulmans. Una explicació a la cautela d'Obama és que no vol repetir amb la revolució a Egipte el que va ser la revolució iraniana per al president Jimmy Carter. La revolució que va liderar per l'aiatol·là Khomeini el 1979, que precisament ahir celebrava el seu 32è aniversari, va suposar una pèrdua d'influència dels Estats Units sobre la regió.

stats