Publicitat
Publicitat

REPERCUSSIONS DE L'ESCÀNDOL SEXUAL

Un 57% de francesos creuen en la teoria del complot i el cas enrareix la relació entre les dues potències

Els EUA demanen el cap de Strauss-Kahn

Mentre els EUA demanen la dimissió de Dominique Strauss-Kahn de l'FMI, la majoria de francesos creuen que ha estat víctima d'un complot. El cas enrareix la relació entre les dues potències.

Abans que Dominique Strauss-Khan segui al banc dels acusats -està previst que avui se celebri l'audiència per demanar la llibertat sota fiança-el secretari del tresor nord-americà, Timothy Geithner, deia ahir que "no està en posició de dirigir el Fons Monetari Internacional". Els Estats Units són el primer contribuent del Fons i aquestes declaracions van ser ràpidament titllades de "pressió de Washington" per la premsa francesa, i contrastades amb la posició del Japó, segon inversor de l'organisme, que ahir va dir que era massa d'hora per parlar de la successió.

Les imatges de Dominique Strauss-Kahn sortint emmanillat de la central de policia de Nova York, i la publicació de la seva fitxa policial, han commocionat França. Una enquesta feta l'endemà de la detenció per un presumpte intent de violació revela que la reacció majoritària ha estat d'incredulitat: un 57% dels enquestats pensen que el director de l'FMI (i l'home més ben situat per plantar cara a les urnes a Sarkozy) ha estat víctima d'un complot. Entre els votants del Partit Socialista el percentatge s'eleva a un 70%. Només tres de cada deu enquestats rebutgen les teories conspiratòries.

Al marge dels debats sobre la seva culpabilitat, hi ha un sentiment d'ultratge i un consens a reclamar la presumpció d'innocència, en un país acostumat a tapar els escàndols sexuals dels seus líders polítics. Jack Lang, diputat socialista, va parlar a la popular emissora Europe 1 de "linxament i acarnissament mediaticojudicial" i va afirmar que "alguns magistrats, el fiscal o la jutge han volgut aprofitar-se d'un francès, un francès que és conegut".

"És aviat per saber si el cas Strauss-Kahn augmentarà el sentiment antiamericà a França", apunta el sociòleg Philippe Roger, autor d'un extens estudi sobre l'antiamericanisme gal. Roger explica les causes d'aquest sentiment, un cas pràcticament únic a Europa: "Hi ha una rivalitat històrica per reclamar la paternitat de la democràcia moderna, també la pèrdua de pes de França en l'escena internacional davant l'hegemonia nord-americana i finalment un factor cultural propi: una elit intel·lectual que considerava els seus valors amenaçats pels EUA i que ha creat un antiamericanisme de dalt a baix".

La pujada al poder d'Obama va tenir efectes balsàmics, després que les relacions bilaterals arribessin a un dels moments més baixos amb el boicot de productes francesos als EUA pel veto de París a la guerra de l'Iraq. "Però ara ja ningú parla d'Obama, si no és per dir que les seves promeses han quedat en no res", assenyala el sociòleg.

Tòpics i prejudicis

En qualsevol cas, un estudi recent revela que els informatius francesos donen un tractament negatiu i tòpic als EUA. L'escriptora americana resident a París Harriet Welty ha resumit en dues novel·les els estereotips més recurrents: pels americans els francesos no volen treballar, són aliats de poc fiar, desagraïts , arrogants i anticlericals; pels francesos els ianquis són prepotents, violents i materialistes. Per contra, més de la meitat de francesos reconeixen que tant França com els EUA es beneficien de la globalització davant de la competència asiàtica.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT