Crònica 08/05/2011

Els EUA difonen vídeos de Bin Laden a casa seva

El Pentàgon va difondre ahir cinc vídeos casolans que s'haurien trobat al complex d'Abbottabad i en què apareix Bin Laden preparant missatges a casa seva i mirant informacions seves a la televisió.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els EUA difonen vídeos de Bin Laden a casa seva

No se sap quan es van gravar ni què s'hi diu, perquè no hi ha so, però hi ha algunes de les imatges que es buscaven des de fa una setmana. Es tracta dels cinc vídeos que va difondre ahir el departament de Defensa als mitjans per demostrar, en primera instància, que Bin Laden vivia al complex d'Abbottabad (Pakistan) i, en segon lloc, que seguia exercint com a líder de la xarxa terrorista.

En les gravacions es veu Bin Laden assajant missatges que mai es van difondre, segons fonts del Pentàgon. El contingut de les seves paraules és, ara per ara, una incògnita, perquè "no és la tasca dels Estats Units difondre les paraules d'Al-Qaida". Però durant la roda de premsa amb els mitjans, un portaveu dels serveis d'intel·ligència que no va voler revelar el seu nom va assegurar que un dels comunicats en què Bin Laden apareix mirant a la càmera amb un barret blanc i la "barba pintada de negre" -en un altre vídeo la té blanca- llançava un missatge als americans similar a d'altres que havia deixat anar durant anys a mitjans com Al-Jazira o altres xarxes de televisió àrabs.

En un altre dels vídeos, Bin Laden porta una gorro de llana i va abrigat amb una manta marró. Té el comandament de la televisió i revisa una vegada i una altra la informació que diuen altres mitjans sobre ell.

Un material importantíssim

Segons el portaveu del Pentàgon, aquest material és importantíssim perquè demostra que "el complex d'Abbottabad era un comandament actiu del control d'Al-Qaida". Bin Laden "no n'era només l'ideòleg, era un personatge proactiu dins de la cúpula a l'hora de planejar operacions", va afegir.

El director de la CIA, Leon Panetta, també va voler donar importància a tot el material que els cossos d'intel·ligència nord-americans van poder recollir durant l'operació per conèixer els amagatalls d'altres líders. Amb la informació que analitza el departament de Defensa, no queda clar si l'atac fallit dijous amb drones contra el líder de la xarxa terrorista a la península Aràbiga, Anwar al-Awlaki, s'ha llençat després de l'arribada dels documents.

El que sí que consideren a hores d'ara és que ha d'haver-hi amagatalls similars a prop del complex d'Abbottabad. D'altra banda, les autoritats nord-americanes esperen que els vídeos reflecteixin Bin Laden com "un home obsessionat per la seva imatge i per l'impacte de la seva figura en la resta del món", segons la cadena NBC.

stats