EGIPTE LA CARA FOSCA DEL RÈGIM
Crònica 03/02/2011

Els EUA mantenen la pressió contra Mubàrak

El govern dels Estats Units va insistir ahir que la transició a Egipte ha de començar "ara" i va advertir que si els enfrontaments han estat instigats pel president egipci han de "cessar immediatament".

Núria Ferragutcasas
2 min
El president nord-americà, Barack Obama, en un moment del discurs de dimarts sobre l'anunci de Hosni Mubàrak de no presentar-se a les pròximes eleccions.

Corresponsal a washingtonLa tossuderia del president egipci, Hosni Mubàrak, de no deixar el poder està posant a prova la paciència dels Estats Units. El mandatari es va fer l'orni en la demanda del president nord-americà, Barack Obama, que la transició "ha de ser real, pacífica i ha de començar ara". Aquest procés, segons Obama, ha d'incloure totes les forces polítiques i acabar amb unes eleccions lliures. Davant els enfrontaments entre partidaris i detractors de Mubàrak, la Casa Blanca va advertir que si ha estat instigada pel govern egipci ha de "cessar immediatament".

D'altra banda, el portaveu del govern nord-americà, Robert Gibbs, va insistir en les paraules del seu president i va dir: "És imperatiu que la transició que dèiem ahir [en referència a la conversa de Barack Obama amb Hosni Mubàrak] comenci ja". Tot i així, no va voler parlar de quines poden ser les conseqüències per a Mubàrak si continua aferrant-se a la presidència. El president Obama ha estat cautelós des del primer crit de la revolta dels egipcis però els esdeveniments han endurit el seu missatge. Divendres passat, el seu govern va advertir que revisarien l'ajuda que els Estats Units dóna a Egipte segons com el president Mubàrak respongui a les demandes dels manifestants. Ahir no es va anunciar cap canvi en aquest sentit. Egipte, un important aliat en temes com el conflicte palestí i la lluita contra el terrorisme islàmic, rep cada any uns 1.300 milions de dòlars en ajuda militar.

Obama va assegurar dimarts passat en un discurs televisat que els Estats Units escolten els manifestants i va elogiar l'exèrcit per permetre el que fins ahir havien estat manifestacions pacífiques. El president nord-americà aposta per una transició pilotada per Omar Suleiman, el nou vicepresident i amb bons contactes amb l'exèrcit, un actor clau al país. Els militars han reconegut com a "legítimes" les reivindicacions, però ahir davant l'esclat de la violència a la plaça Tahir del Caire van demanar als manifestants que tornin a casa.

"Aquests atacs són una amenaça a les aspiracions del poble d'Egipte. L'ús de la violència per intimidar el poble egipci ha de parar", va assegurar el portaveu de la Secretaria d'Estat dels EUA, Philip Crowley, que va deplorar la violència i va expressar també preocupació pels atacs que estan rebent periodistes.

stats