CRISI DE L'EURO LA NOVA UE
Crònica 11/12/2011

EUA mostra cautela amb el pacte fiscal a l'eurozona

Els Estats Units creuen que el pacte fiscal de tots els països de la Unió Europea excepte el Regne Unit és una "bona notícia", però segueixen preocupats per un contagi de la crisi de l'euro a la seva economia.

Núria Ferragutcasas
3 min

WASHINGTONL'editorial de The New York Times afirmava ahir que era incapaç d'enumerar la quantitat de vegades que una cimera de la UE acaba amb un acord "històric" per resoldre la crisi del deute a l'eurozona que al final es converteix en "irrellevant". Els Estats Units han rebut amb poc optimisme i molta cautela el pacte fiscal de 26 dels 27 països de la Unió.

Wall Street, més alleujada pel quòrum europeu aconseguit que no pas per l'acord en si, va tenir una reacció positiva divendres. Tot i així, els inversors continuen ansiosos i estaran atents els pròxims dies a les accions del BCE i al mercat de bons d'Espanya i Itàlia. Alguns experts, com Sebastian Mallaby, economista del think tank nord-americà Consell d'Afers Estrangers, consideraven ahir que el pacte per aconseguir una unió fiscal dels països de l'eurozona no solucionarà la crisi que Europa té a curt termini. L'acord, per Mallaby, sí que pot comportar "una treva dels mercats".

D'altra banda, la rígida recepta d'austeritat que comporta l'acord europeu, impulsat per Alemanya i França, preocupa alguns analistes que creuen que podria afectar el creixement de les economies europees i desembocar en una nova recessió.

"Creiem que és un signe de progrés però encara hi ha molta feina per fer", va dir divendres el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, que va assegurar que el president Obama espera nous esforços dels països europeus per resoldre de manera "concloent i decisiva" la seva crisi del deute sobirà.

Evitar una nova recessió

Amb els mercats financers globalitzats i interconnectats, els Estats Units tenen por d'un contagi de la crisi europea a la seva dèbil recuperació econòmica. Un col·lapse de les economies de l'euro podria desestabilitzar els mercats mundials i suposaria un gran risc per a les companyies nord-americanes que estan exposades al deute dels països de l'eurozona i a les fluctuacions del tipus de canvi de la seva moneda.

El president Barack Obama es juga la seva reelecció si Europa recau en una recessió i afecta l'economia nord-americana. La UE és un soci comercial molt important per als Estats Units, amb uns intercanvis que superen els 4,3 bilions de dòlars. A més, el gran perill és un contagi a través dels mercats financers. Alguns analistes de la Reserva Federal opinen que la crisi de l'eurozona ha augmentat la incertesa i la volatilitat dels mercats i ha afectat, en conseqüència, el creixement dels Estats Units.

El govern d'Obama està disposat a oferir el seu consell, va explicar Jay Carney, però al final "el problema europeu necessita una solució europea". De fet, el president va enviar el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, per pressionar els líders europeus perquè arribessin a un acord contundent per reforçar les institucions de l'euro i solucionar la crisi. Els Estats Units reconeixen els progressos fets per Europa però consideren que la reacció europea als problemes econòmics és lenta.

Obama i l'FMI

Tot i l'oferta d'ajuda, els Estats Units han anunciat que no contribuiran amb més diners al Fons Monetari Internacional (FMI) per finançar un possible rescat d'Itàlia o Espanya. "L'FMI no pot ser el substitut d'un compromís més gran dels països europeus", va explicar un alt funcionari nord-americà a l'agència Reuters. El secretari del Tresor, Timothy Geithner, va assegurar divendres que Europa té recursos financers suficients per fer front als seus problemes. Una declaració que va seguir la mateixa línia que va traçar el dia anterior el president Obama en una breu i improvisada roda de premsa. Els Estats Units temen que els futurs préstecs de l'FMI als països de l'eurozona no es retornin i Obama vol impedir, per tots els mitjans, aparèixer com el salvador d'Europa.

stats