Crònica 05/02/2011

Els EUA negocien amb Egipte la sortida de Mubàrak

H. Cooper / M. Landler
3 min
Un manifestant anti-Mubàrak a Istanbul amb un cartell que ironitza sobre el lema d'Obama.

The New York Times / WashingtonL'administració Obama està tractant amb funcionaris egipcis una proposta per al president d'Egipte, Hosni Mubàrak, perquè dimiteixi immediatament i cedeixi el poder a un govern de transició encapçalat pel vicepresident egipci, Omar Suleiman, amb el suport de l'exèrcit del país. Ho asseguren funcionaris de l'administració nord-americana i diplomàtics àrabs.

Tot i que Mubàrak s'ha negat fins ara a plegar, funcionaris dels dos governs continuen tenint converses sobre un pla en què Suleiman, amb el suport del tinent general Sami Enan, cap de les forces armades d'Egipte, i el mariscal de camp Mohamed Tantawi, el ministre egipci de Defensa, començaria de manera imminent un procés de reforma constitucional.

Segons aquests funcionaris, també es planteja que el govern de transició sense Mubàrak convidi membres dels grups de l'oposició, inclosos els Germans Musulmans, prohibits al país, per canviar el sistema electoral i arribar a uns comicis lliures i justos al setembre.

El president dels Estats Units, Barack Obama, es va referir ahir de manera implícita a aquest procés i va demanar "una transició ordenada que comenci ara mateix" a Egipte. En aquest sentit, va reclamar a Mubàrak que prengués "la decisió correcta". "El futur d'Egipte el decidirà el seu poble", va afegir Obama.

Els obstacles del pla

Però càrrecs del govern avisen que el resultat de l'operació depèn de diversos factors, a més dels protocols de la Constitució d'Egipte (una raó de pes) i l'estat d'ànim dels manifestants als carrers del Caire i altres ciutats del país. Alguns funcionaris afirmen que encara no hi ha cap senyal que Suleiman o l'exèrcit egipci vulguin que Mubàrak renunciï.

Tot i que l'administració Obama té una posició comuna per a la retirada immediata del president egipci en converses privades amb càrrecs del govern egipci, Mubàrak mateix continua disposat a seguir al poder fins als comicis del setembre, segons funcionaris dels dos països. "El que demanen no es pot fer", explica un alt càrrec del govern egipci, que es basa en les clàusules de la Constitució d'Egipte que impedeixen al vicepresident assumir el poder. Segons la carta magna, el president del Parlament succeiria el president. "Aquesta és la meva resposta tècnica", afegeix. "La meva resposta política és que no s'haurien de ficar allà on no els demanen". Les converses per trobar una sortida a la crisi al Caire tenen lloc mentre apareixen nous interrogants sobre si els serveis d'intel·ligència dels EUA van advertir adequadament la Casa Blanca i els parlamentaris més importants sobre les previsions d'una revolta a Egipte, després de la de Tunísia.

Demanen explicacions a la CIA

En una trobada al Senat, demòcrates i republicans van pressionar un alt càrrec de la CIA sobre quan aquesta agència i altres van avisar el president dels EUA sobre la crisi sobtada a Egipte. I també sobre si els responsables d'intel·ligència havien controlat els llocs de xarxes socials i els fòrums d'internet per captar el sentiment popular a Egipte.

"En algun moment havia de ser obvi que es produiria una gran manifestació", va afirmar la senadora Dianne Feinstein, la demòcrata californiana que és presidenta de la Comissió d'Intel·ligència d'aquesta cambra. Feinstein va afegir que les agències d'intel·ligència mai no van enviar cap avís a aquesta comissió sobre la revolta creixent a Egipte, un fet habitual en aquests casos.

Aquest alt càrrec de la CIA va respondre que l'agència havia detectat inestabilitat a Egipte des de feia algun temps i havia conclòs que el govern al Caire era en una situació "insostenible". "No sabíem què ho desencadenaria tot", va afegir.

stats