Crònica 28/04/2011

Economia aprova els plans econòmics de set autonomies i suspèn els de sis

Miquel Codolar
2 min
Foto de família El conseller Andreu Mas-Colell, darrere de Salgado i Chaves.

Madrid.Mas-Colell es va presentar ahir a Madrid amb la voluntat de parlar d'una qüestió que no estava entre els punts de l'ordre del dia. Se'n va anar amb les mans buides, però no podia ser d'una altra manera. El pla de reequilibri de Catalunya no es va discutir, perquè encara no està acordat amb el ministeri d'Economia. Cobrar o no el fons de competitivitat és el que juntament amb la reducció de la despesa del 10% ha de permetre assolir o no l'objectiu del dèficit de l'1,3%. Amb el pla tot sol no n'hi hauria prou.

En canvi, la majoria de les autonomies van rebre el vistiplau dels seus plans de reequilibri. El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va aprovar els d'Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i Múrcia. Aquestes set autonomies, juntament amb les mesures del País Basc i Navarra, suposaran un estalvi de 4.283 milions d'euros, el 47,6 % del dèficit que van tenir el 2010. La reducció de la despesa d'aquestes autonomies serà de 3.479 milions i els ingressos s'incrementaran en 645 milions. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va anunciar aquesta dada després de la reunió del CPFF que es va allargar dues hores i mitja.

Madrid i La Rioja no han de presentar cap pla, ja que van complir l'objectiu d'estabilitat pressupostària del 2009 i han presentat un pressupost per al 2011 amb un dèficit inferior al 0,75% del PIB. Per això, a dia d'avui, falta l'aprovació de sis plans. Salgado va exposar que "alguns", com el d'Extremadura, ja estan pràcticament enllestits i es podrien aprovar "de seguida". Tot i això, caldrà esperar la pròxima reunió dels representants econòmics de les autonomies, que es produirà després de les eleccions del maig.

Els plans que falten són el d'Andalusia, les Illes Balears, Castella-la Manxa, Extremadura, el País Valencià i Catalunya. No és que se suspenguessin, sinó que no es van tractar. Només es parla dels que prèviament han rebut el vistiplau del ministeri. La sanció per no tenir un pla aprovat és que el govern espanyol no els pot autoritzar a emetre deute a llarg termini. En aquest sentit, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va manifestar que no passa res si el Govern no es pot endeutar els pròxims mesos, perquè ja s'ho esperava. A efectes pràctics, la reunió va servir de ben poc als interessos catalans.

Pel que fa al contingut dels set plans aprovats ahir, Salgado es va negar a concretar les retallades que faran perquè considera que són les autonomies que han d'explicar en què consisteixen. Va aprofitar, però, per criticar l'ús de la paraula "retallada", ja que va defensar que es pot "fer el mateix amb menys recursos" millorant la ineficiència d'alguns serveis públics. "El nostre objectiu ha de ser intentar fer el màxim amb menys recursos", va concloure.

stats