Crònica 06/01/2012

Economia demanarà explicacions sobre els sous dels bancs rescatats

El govern demanarà al Banc d'Espanya la seva opinió sobre els elevats sous que reben els directius d'entitats amb ajuts públics. Es tracta de castigar els que han pogut generar una gestió deficient.

T.g.
3 min
Economia demanarà explicacions sobre els sous dels bancs rescatats

BARCELONAAl Banc d'Espanya se li gira cada cop més feina. El govern central demanarà un informe a l'entitat reguladora sobre els sous i indemnitzacions que reben els consells d'administració i els equips directius dels bancs i les antigues caixes que han estat directament intervinguts o han rebut ajuts públics. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va argumentar ahir que en el fons de la qüestió es vol no premiar la gestió d'entitats que s'han pogut veure abocades a la supervisió per una possible mala gestió.

En aquest paquet hi ha Bankia, Banca Cívica, Banco Mare Nostrum (BMN), Caja España-Duero, Novacaixagalicia, CatalunyaCaixa i Unnim, unes entitats que fa just una setmana van haver de facilitar els salaris dels seus equips de màxim govern, tret dels que es van voler acollir a la llei de protecció de dades per no fer-ho. Aquest va ser el cas dels consellers de Caixa Laietana, integrada a Bankia.

En concret, Sáenz de Santamaría va destacar que el ministre d'Economia, Luís de Guindos, enviarà una carta la setmana que ve al governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, en què demanarà "explicacions" sobre les retribucions dels alts càrrecs de les entitats referides per decidir si s'han de prendre mesures, que no va determinar.

Justificació

La vicepresidenta va ser especialment clara en remarcar que "un element important en la reestructuració financera és la necessitat de conèixer si les retribucions fixes i variables són adequades i si es justifiquen en aquests moments".

De la mateixa manera taxativa, la número dos del govern va sentenciar que en l'agenda de l'executiu espanyol no hi figura la formació d'un banc tòxic, l'anomenat banc dolent , una entitat que aglutinaria els actius immobiliaris que llasten els balanços dels bancs. Algunes entitats financeres s'hi han mostrat obertament a favor, però ara el nou govern de Mariano Rajoy s'hi ha mostrat clarament en contra. Alguns experts del sector assenyalen que una de les poques vies per solucionar d'una vegada la crisi de les entitats passa per crear aquest banc tòxic, tot i que no hi ha gaire unanimitat amb la fórmula que s'hauria d'emprar. La que compta amb més analistes a favor és la que agregaria tota l'oferta de sòl de promotors i que reduiria en un 30% els actius en mal estat dels bancs.

Sáenz de Santamaría sí que va reconèixer que el govern manté la voluntat de plantejar una reforma financera definitiva per aconseguir que el crèdit torni a rajar. Ho va aprofitar per criticar la tasca de l'anterior govern socialista, que va aprovar "successius decrets" que no han tingut cap èxit. Ben al contrari, "han demorat" la solució, va afegir la mà dreta de Rajoy .

En tot cas, aquesta reforma dels bancs ha de quedar enllestida el primer semestre d'enguany, va confirmar la vicepresidenta, que es va referir a una entrevista publicada ahir en què Luis de Guindos xifrava en 50.000 milions les necessitats addicionals de la banca per netejar els seus comptes dels actius immobiliaris en mal estat.

Entitat per entitat

De Guindos elaborarà un altre informe sobre aquestes exigències, perquè "no totes les entitats necessiten la mateixa quantitat i no totes han treballat de la mateixa manera", va argumentar Sáenz de Santamaría, que també va admetre que la quantitat de 50.000 milions havia sorgit de les dades del mateix Banc d'Espanya.

Segons fonts del sector, l'àmbit bancari espanyol acumula crèdits morosos de promotors que podrien superar els 80.000 milions. Les mateixes entitats calculen que d'aquesta quantitat s'haurien de dotar uns 30.000 milions, que en part ja estan provisionats. La subhasta a l'engròs que va fer el Banc Central Europeu (BCE) al desembre per valor de gairebé 500.000 milions pot servir per alleugerir les necessitats de capital de les entitats financeres, que acumulen, d'altra banda, uns venciments elevats durant aquest any.

stats