Crònica 28/09/2011

Egipte elegirà el nou govern entre el novembre i el gener

Ara
1 min
Protestes contra la Junta Militar el 16 de setembre al Caire.

Barcelona.La junta militar que governa Egipte des de la caiguda de Hosni Mubàrak ha fixat al calendari el traspàs de poder a les autoritats civils. Les eleccions parlamentàries es faran en tres rondes: el 28 de novembre, el 14 de desembre i el 3 de gener. El primer parlament de l'era post-Mubàrak es reunirà, si es mantenen els plans, el 24 de març.

La convocatòria, publicada ahir per l'agència estatal MENA, arriba en un moment de fortes tensions entre la junta militar i el moviment democràtic, que ha tornat a ocupar la plaça Tahrir -l'epicentre de la revolta que va derrocar Mubàrak l'11 de febrer- per denunciar la tutela dels militars sobre el procés de transició democràtica.

Els manifestants i un ampli ventall de partits polítics critiquen els militars per no haver desmantellat el llegat de gairebé trenta anys de poder autoritari. També denuncien la lentitud en portar davant la justícia els responsables de la corrupció i la repressió del règim, a més del secretisme en què s'ha mogut el govern militar.

El Partit de la Justícia, braç polític dels Germans Musulmans, va acollir positivament l'anunci. Però el calendari no va convèncer sectors d'activistes joves que van ser claus en la revolució de febrer: "El procés és molt llarg, i només tenim un calendari per a les eleccions parlamentàries, en lloc d'un full de ruta perquè els militars cedeixin el poder", lamentava a l'agència Reuters Abdel Rahman Samir, membre de la Coalició de la Joventut Revolucionària. La cadena Al-Arabia assegurava ahir que les presidencials no se celebraran fins a finals del 2012 o principis del 2013.

stats