L'ESTELA DE LA REVOLTA POPULAR A TUNÍSIA
Crònica 27/01/2011

A Egipte els joves prenen la paraula i els carrers

Centenars de persones van tornar a ocupar ahir els carrers del Caire i Suez, l'endemà que milers d'egipcis desafiessin a les principals ciutats del país el règim de Mubàrak, al poder des del 1981.

Albert Garcia
2 min
Joves manifestants s'enfronten als antidisturbis al Caire. La policia va detenir ahir 500 persones, després que el ministeri d'Interior prohibís qualsevol protesta.

Corresponsal al caireCentenars de manifestants es van tornar a aplegar ahir a la tarda al centre de la ciutat, a prop de la plaça Tahrir ( alliberament en àrab), amb crits en contra de la pobresa, la corrupció del govern, l'atur i la llei d'emergència, en actiu des de l'assassinat de l'anterior president, Anwar al-Sadat. La protesta va acabar amb un enfrontament amb les forces de seguretat i la gent es va acabar dispersant pels carrers adjacents. "Estem cansats de les pujades de preus, el poble està patint. Som egipcis i estimem Egipte, però volem menjar i viure, nosaltres i els nostres fills", afirmava una egípcia que es va sumar a les manifestacions.

En un fet sense precedents, els egipcis van ocupar dimarts els carrers del Caire, Alexandria, Suez, Mansura i Mahala, entre d'altres, en unes protestes que es van saldar finalment amb cinc morts (quatre manifestants i un policia) i més de 200 detinguts, segons va confirmar ahir el primer ministre egipci, Ahmed Nazif. Ahir milers de policies estaven desplegats en punts claus de la capital des de primera hora del matí per anticipar-se a possibles nous disturbis. Hi va haver 500 detencions, 90 de les quals al Caire.

Inspirats per la revolta de Tunísia i per una impotència forjada al llarg d'anys, els activistes egipcis van utilitzar les xarxes socials per fer córrer la veu i estendre la seva protesta. El govern de Mubàrak va acusar directament els Germans Musulmans d'estar al darrere dels disturbis, tot i que el grup, tècnicament il·legal des del 1954, havia anunciat amb anterioritat que no participaria a les protestes oficialment. Les manifestacions van respondre a la convocatòria d'un grup juvenil que advoca per la democràcia i que funciona bàsicament a través d'internet anomenat Moviment del 6 d'Abril. Preveient una afluència massiva de gent a les manifestacions, el lloc web de miniblogs Twitter estava bloquejat des de principis de setmana i el servei de Facebook va patir interrupcions durant la jornada d'ahir.

Els EUA criden a la calma

El govern dels Estats Units, un vell aliat d'Egipte i durant molt anys gran donant d'ajuda exterior, va fer dimarts una crida a la calma de la mà de la pròpia secretària d'Estat nord-americana, Hilary Clinton. "Totes les parts haurien de mostrar moderació i instem les autoritats egípcies a manejar aquestes protestes de manera pacífica", va afirmar a traves d'un comunicat, tot reafirmant que el govern de Hosni Mubàrak "és estable".

Els disturbis d'aquesta setmana han portat molts egipcis a preguntar-se si l'estabilitat al país hauria de prevaler per sobre de la democràcia. En aquest sentit, molts també es pregunten fins a quin punt els governs occidentals poden intervenir a favor o en contra de les protestes. "Els governs occidentals haurien de mantenir-se al marge i deixar la gent decidir què és millor per al seu propi país", afirmava ahir una jove estudiant universitària a la televisió qatariana Al-Jazira. En la mateixa línia opinava un altre jove europeu que ha viscut activament les manifestacions de dimarts: "Els governs occidentals haurien de deixar d'interferir en assumptes interns dels països àrabs. Els egipcis poden pensar i actuar per ells mateixos".

stats