MÓN ÀRAB LA POLÍTICA
Crònica 29/11/2011

Egipte s'aboca a les urnes

Egipte vota amb una barreja d'entusiasme i tensió. Llargues cues als col·legis electorals il·lustren la fam de democràcia al carrer. Però la contestació contra el poder que reté l'exèrcit es manté.

Ricard González
3 min
CUES PER VOTAR Els electors egipcis van fer ahir llargues cues a les portes dels col·legis electorals, com en aquest del Caire, per exercir el seu dret a vot en les primeres eleccions després de la revolta que va derrocar l'anterior president, Hosni Mubàrak.  Segons les autoritats, les irregularitats que es van detectar van ser poc importants.

EL CAIRENou de les vint-i-set províncies d'Egipte es van llevar ahir sota l'influx d'una poderosa febre electoral. En molts dels col·legis, a primer hora del matí ja hi havia llargues cues de ciutadans que volien exercir el seu dret de vot abans d'anar a la feina. Tot i la por de molts observadors, que anunciaven esclats de violència, la jornada va transcórrer amb normalitat, i només es van registrar petites irregularitats.

Un dels problemes més estesos va ser l'obertura dels col·legis amb un retard considerable. A l'escola primària de Rod al-Farag, situada al barri popular de Xubra, les urnes no es van obrir fins a les 10 del matí. "El problema ha sigut que no havien arribat les paperetes", va explicar el Mustafà, un enginyer de 27 anys que exerceix de delegat del Partit Llibertat i Justícia, el braç electoral dels Germans Musulmans, que és el partit islamista més important d'Egipte. En altres districtes van ser els jutges encarregats de certificar la legalitat del procés els que van fer tard.

En una roda de premsa, el president de la Junta Electoral Suprema, Abdel Moez Ibrahim, va informar que s'allargaria dues hores el termini de votació en tots els col·legis electorals que havien obert les portes amb retard. De totes maneres, els electors que no van poder votar ahir tindran avui una nova oportunitat de fer-ho, ja que la primera ronda se celebra durant dos dies.

"Esperem que hi haurà violacions de la llei, però de poca importància", va declarar Ibrahim. Si bé van córrer rumors de compres de vot, van ser menys estesos que en anteriors comicis. En canvi, una irregularitat comuna en la majoria de centres de votació era l'entrega de propaganda dels candidats, prohibida a partir de les 48 hores prèvies a l'obertura de les urnes.

Propaganda als col·legis

A l'escola de Rod al-Farag, on només poden votar dones, tant els delegats del Partit Justícia i Llibertat com els del Bloc Egipci, una coalició laica, van entregar propaganda als electors que se'ls acostaven. Tot i que també hi havia representants d'altres forces polítiques, aquestes dues són les que tenen més presència als carrers de Xubra.

D'acord amb les informacions dels mitjans locals, la marca electoral dels Germans Musulmans és la força que compta amb més organització sobre el terreny a totes les províncies del país, i per això surt com a favorita per ser la més votada. Per exemple, al Mustafà l'acompanyaven sis delegats islamistes. I això que Xubra és un barri on els cristians són majoria.

"No crec que guanyem en aquest districte. Aquí hi ha molts cristians, i tots voten pel Bloc Egipci", va explicar el Hani, un mecànic de mitjana edat amb barba de pocs dies.

L'organització i la disciplina superiors dels Germans Musulmans era evident als diferents barris del Caire visitats per l'ARA. Davant de tots els col·legis, diversos joves vestits sovint amb americana i corbata estaven asseguts amb un ordinador portàtil a la falda. La seva missió era informar els electors de quin era el seu centre de votació, ja que la majoria no havien rebut a casa cap informació de la Comissió Electoral. Un cop consultada la pàgina web del ministeri de l'Interior, els joves anotaven en una targeta l'adreça de l'escola corresponent.

En canvi, la tasca del Mustafà era comptar el nombre de vots. "Fins a les 5 de la tarda, haN votat un 50% dels que ho poden fer. Jo calculo que demà tancarem amb un 70% de participació". Si es confirmés la xifra, l'exèrcit sortiria reforçat del seu pols amb Tahrir.

Unes eleccions netes

Tot i l'escepticisme sobre la seguretat i la legalitat de les eleccions expressada pels joves revolucionaris, que ahir continuaven ocupant la mítica plaça per demanar la caiguda de la junta militar, la majoria d'electors es mostraven optimistes. Aquest cop, l'exèrcit s'ha sumat a la policia en la tasca de garantir la seguretat dels centres votació.

"Crec que aquestes eleccions sí que seran netes, i no com a l'època de Mubàrak. Hi ha representants de tots els partits vigilant a prop de les urnes. Tot anirà bé", sostenia el Khaled, un ancià que es definia com a laic però que no temia una victòria dels Germans Musulmans: "Tots som egipcis i volem el millor per al país".

stats