DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 20/07/2011

Elena sosté que el PSC es juga al Congrés la seva vocació majoritària

Joan Ignasi Elena va presentar ahir davant l'agrupació de Sant Andreu part del seu programa com a candidat a la primera secretaria del PSC, que passa per recuperar el grup propi al Congrés.

Pere Martí
2 min
Elena sosté que el PSC es juga al Congrés la seva vocació majoritària

Barcelona.El candidat renovador va explicar que el que hi ha en joc quan reivindica el grup propi és que el PSC segueixi sent un partit amb vocació majoritària a Catalunya o es limiti a un paper secundari. Davant dels militants de base del districte barceloní de Sant Andreu, va advertir: "No es tracta d'anar a remolc de les agendes i els maquiavelismes tàctics dels altres, però la nostra credibilitat i vocació majoritària estan en joc. Aquest tema s'ha convertit en un tema d'alarma comunicativa".

Davant aquesta situació, va reiterar la necessitat de "reforçar nítidament la visibilitat del PSC en la política espanyola", cosa que passa per anar a les pròximes eleccions generals amb el compromís de negociar amb el PSOE la creació del grup de manera pactada i fent-ho compatible amb reforçar "els lligams de cohesió amb els companys socialistes d'arreu de l'Estat".

De tota manera, desmarcant-se dels dirigents del PSC que prefereixen fer pedagogia dins el PSOE abans que negociar el grup, va recordar que "potser és l'hora que sigui el PSOE el que també faci un inequívoc acte de fe" envers el PSC, perquè fins ara "evangelitzar" els socialistes espanyols no s'ha traduït en gestos de correspondència cap al socialisme català.

La intervenció d'Elena també va centrar-se en la necessitat d'obrir el partit a la societat, una obertura que va titllar de "radical" perquè el PSC necessita una "oxigenació". Per aconseguir-ho va proposar la presència activa en els òrgans de direcció del partit de representants de la societat civil. També va defensar l'establiment d'un consell obert com un organisme consultiu i deliberatiu que permeti vincular de manera estable aquesta relació amb la societat civil.

Elena no va estalviar crítiques a l'actual aparell del partit, al qual va acusar d'haver convertit el PSC en una organització tancada i "claustrofòbica". En aquest sentit va advertir que "un partit socialista no pot reduir-se a una tecnoestructura, en què s'organitzen jeràrquicament persones que fan o volen fer carrera política". A aquest model hi va contraposar el d'un partit "obert, eficaç, competitiu, amb projectes concrets i elaborats des de la pluralitat i la intel·ligència col·lectiva" per convertir-se en una gran organització sociopolítica del segle XXI.

Pel que fa al congrés de la tardor, l'exalcalde de Vilanova va advertir a la direcció que seria un error apostar per "una victòria pírrica forjada des de càlculs més o menys simplistes i endogàmics", sinó que cal una "àmplia victòria política" forjada des de les idees i els projectes perquè la prioritat del PSC ha de ser "la de ser més poderosos portes enfora i no portes endins".

stats