EL DEBAT SOCIALISTA
Crònica 01/12/2011

Elena rebutja "evangelitzar" el PSOE

Joan Ignasi Elena, candidat a primer secretari del PSC, defensa que el partit no segueixi intentant que el PSOE es converteixi al federalisme. Considera que ha arribat el moment que sigui el PSOE el que faci el gest.

Pere Martí
2 min
Joan Ignasi Elena parlant amb la vídua de Joan Raventós, Josepa Rovira, acompanyat d'Isidre Molas, Àngel Ros i Jordi Hereu.

BARCELONA.Joan Ignasi Elena, el candidat més jove i renovador que es presenta a les eleccions a primer secretari del PSC, va proposar un canvi de fons del model de relacions amb el PSOE, basat en la sobirania dels socialistes catalans. Més enllà de reivindicar el grup parlamentari propi al Congrés, que va recordar que és "imprescindible", va advertir: "Això és incompatible amb seguir insistint a evangelitzar al PSOE amb el nostre catalanisme". Fent un pas més, el candidat va apuntar que "potser és hora que sigui el PSOE també qui faci un inequívoc acte de fe federalista".

El discurs d'Elena va cloure un acte al Teatre del Raval en què va estar acompanyat a l'escenari de gent jove militant o simpatitzant del PSC, que van fer intervencions molt crítiques amb la situació del partit i de l'esquerra en general. D'aquesta manera va voler visualitzar que la seva candidatura va més enllà del cercle obiolista, al qual pertany. Entre altres veus es va sentir la de Martín Miralles, portaveu del sector crític Més PSC, que va acusar la direcció d'haver "centrifugat el talent" en un partit on preguntar "és un esport de risc". La seva intervenció va fer que els assistents l'acomiadessin amb aplaudiments a peu dret. Tot l'acte va tenir un caire de revolta, però també de reivindicació dels fonaments catalanistes i d'esquerres del PSC, amb la presència molt viva de l'esperit de Joan Raventós, representat per la seva vídua, que seia a primera fila. També hi van ser presents altres candidats, com Àngel Ros i Miquel Iceta, que va aguantar estoicament la pluja de crítiques contra la direcció de la qual formen part, juntament amb Elena.

L'exalcalde de Vilanova va advertir que com a candidat anirà "fins al final", i rebutjarà pactes personals "precuinats" que només serveixen per "segrestar" el debat i frenar una renovació necessària i "urgentíssima". Davant la resta de candidats va contraposar la "credibilitat" de la seva candidatura enfront de les altres. En el capítol de crítiques, Elena va acusar la direcció de "buidar" el partit mentre es governava l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, de tenir una "notable resistència al canvi" i que "massa sovint ha construït un pont amb els poders fàctics". El seu objectiu és que el PSC "torni a connectar" amb la societat, obrint-se i "oxigenant-se", sumant "sectors no professionals de la política". Per aquest motiu va proposar la creació d'un Consell Obert, que ha presentat com a esmena al congrés, integrat per independents. En l'àmbit polític, es va comprometre a impulsar una Aliança Catalana de Progrés que permeti a les esquerres guanyar les eleccions catalanes del 2014.

stats