Pressió europea
Crònica 03/09/2011

Embargament al cru sirià

2 min
Embargament al cru sirià

Brussel·lesUn cop dur per a l'economia siriana

La Unió Europea (UE) va augmentar ahir la pressió sobre el règim del president Baixar al-Assad amb la imposició d'un embargament sobre el petroli provinent de Síria. Els països del bloc europeu no podran importar cru d'aquest país, un impediment que suposarà un cop dur per a l'economia de Síria, ja que el 95% del petroli que produeix l'exporta a la UE. En canvi, no tindrà greus conseqüències per als estats membres que fins ara importaven cru sirià -Espanya, Alemanya, Itàlia, Holanda, França i Àustria-, perquè el petroli procedent del país àrab només representa un 1,5% de les importacions de la Unió. La mesura ja ha entrat en vigor, tot i que a la pràctica es podrà continuar important cru almenys fins a meitats del mes de novembre per respectar els contractes que ja estaven en vigor.

Prohibició de viatjar a la UE

Els Vint-i-set també van decidir imposar noves sancions a quatre persones més de l'entorn d'Al-Assad, així com a tres entitats del país. Els afectats no podran viatjar a la UE i se'ls congelaran els actius. Tot plegat és un pas més en l'intent de pressionar el règim sirià perquè posi fi a la repressió desplegada des de l'inici de les protestes. Segons l'ONU, l'actuació de les forces de seguretat sirianes ja ha causat més de 2.000 víctimes civils i no sembla que es pugui aturar el degoteig de morts. Ahir 12 persones van morir en diferents ciutats del país a mans de la policia en un nou divendres de protestes. Malgrat la violenta repressió, sembla poc probable que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides condemni l'actuació del règim. Rússia i la Xina s'hi oposen.

Trobada de ministres a Polònia

La decisió d'imposar noves sancions i l'embargament del petroli sirià va coincidir ahir amb una reunió informal de ministres d'Assumptes Exteriors de la UE a Sopot (Polònia), en què es debatia, entre altres qüestions, una posició comuna sobre el reconeixement de Palestina. La cap de la diplomàcia exterior, Catherine Ashton, vol que els estats membres vagin agafats de la mà a l'hora de votar la resolució sobre la creació d'un Estat palestí, però les posicions dins els Vint-i-set estan molt allunyades. Menys de la meitat dels socis comunitaris estan convençuts de la necessitat de votar-hi a favor. El més probable és que la qüestió de Palestina acabi amb una fractura similar a la que es va viure amb el reconeixement de la independència de Kosovo.

stats