ALERTA METEOROLÒGICA
Crònica 02/02/2012

Emergència siberiana

Les primeres nevades, lleus, d'ahir a la nit són només l'aperitiu d'un episodi de neu i fred que s'intensificarà avui. El Govern està en màxima alerta i es podrien tancar escoles en algunes comarques.

Carles Arbolí
2 min
Emergència siberiana

BARCELONA."Estem raonablement preparats". El conseller d'Interior, Felip Puig, va repetir fins a tres vegades aquesta frase després de la reunió del consell assessor del pla d'emergències Neucat. La previsió de neu i de l'onada de fred ha activat totes les alertes i ahir a la nit ja nevava a Osona i altres comarques com l'Anoia, l'interior de la Selva i el Vallès Occidental, i queien flocs a tocar del litoral, com a l'Observatori Fabra de Barcelona i al mateix barri barceloní de Vallvidrera.

Però és només l'aperitiu del temps que ve. Algunes comarques catalanes ja s'han llevat aquest matí amb un paisatge blanc, però per avui es preveu encara una tongada de nevades que seran més extenses i intenses. Començaran a les comarques de Girona entre el migdia i la primera hora de la tarda i, lentament, aniran baixant en direcció al prelitoral i litoral de Barcelona i Tarragona. Aquest era el pitjor escenari que es temia des del departament d'Interior, ja que en un primer moment les previsions apuntaven que l'onada de fred seria seca, sense precipitacions, però el gir meteorològic preocupa perquè després de la neu arribarà, a partir de demà, el fred més rigorós, amb temperatures mínimes que deixaran tot el país sota zero. I això implica neu i gel, la pitjor combinació. "No estem, en principi, davant una nevada com la de fa dos anys, però sí que hem d'estar preparats perquè les nevades en dies de temperatures molt baixes tindran una afectació en els serveis públics i en la mobilitat", va destacar Felip Puig.

Actualment són prop de 25 els ajuntaments i consells comarcals que ahir a la nit havien activat els seus plans d'emergència. Es tracta de Badalona, Sabadell, Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Cardedeu, Sant Vicenç dels Horts, Cardona, Terrassa, Castellar del Vallès, Vacarisses, Castelldefels, Riudellots de la Selva, Girona, Corbera de Llobregat, Lloret de Mar, Gavà, Sentmenat, Granollers, Lliçà d'Amunt, Matadepera, Blanes i Mollet del Vallès, a més dels consells comarcals del Ripollès i el Vallès Occidental.

Dubtes a les escoles

El departament d'Ensenyament decidirà dijous a primera hora del matí, en funció de cada centre, si escurça la jornada escolar a col·legis i instituts de les comarques més afectades per la neu. Territori i Sostenibilitat també ha intensificat les tasques de condicionament hivernal de les carreteres de titularitat de la Generalitat. Aquests treballs consisteixen en l'estesa de sal per evitar la formació de plaques de gel en els punts més sensibles. En total, el Govern disposa de 119 màquines, que s'activen en funció de les necessitats, i 95 dipòsits de sal (amb una capacitat de 4.000 tones cadascun). Foment -per les carreteres de titularitat estatal- i les concessionàries d'autopistes també tenen desplegats els dispositius preventius.

També estan en alerta tots els operadors d'infraestructures de mobilitat i els operadors dels serveis de subministrament d'energia, electricitat, gas, combustibles i telecomunicacions per prevenir afectacions als usuaris.

stats