CRISI HUMANITÀRIA
Crònica 20/07/2011

Emigrats de Somàlia per la fam i atrapats a Kènia en la misèria

Jeffrey Gettleman
2 min
El camp de refugiats més gran del món acull unes 380.000 persones a Dadaab, al nord de Kènia, que fugen de la fam provocada per la sequera més gran dels últims 60 anys a Somàlia.

The New York Times Dadaab (kènia)La gent comença a caminar de matinada, milers cada dia, esgotats, malalts, famèlics, a través de l'aire fi del desert, per aconseguir un lloc davant la tanca del camp de refugiats més gran del món, al nord de Kènia. Fugen de la pitjor sequera que ha assolat Somàlia en els últims 60 anys i molts han caminat durant setmanes a través de terres anàrquiques plenes de bandits i guerrillers, però escasses de menjar. Quan arriben al camp, molts amb prou feines s'aguanten drets, no parlen, i els costa empassar. Algunes mares arriben amb els cossos marcits del seus nadons lligats a l'esquena.

Abdi Ali Elmoi bressola el seu fill, Mustafà, que té la mirada perduda. La cara de la dona està marcada pel dolor. Ja ha perdut tres fills per la fam, gaajo, com en diuen aquí. "He caminat tot el dia i tota la nit -explica amb un fil de veu-, d'on vinc no hi ha menjar". La misèria s'escapa altre cop per les fronteres de Somàlia, i altre cop les dimensions del desastre l'agreugen encara més.

Les forces islamistes que controlen el sud de Somàlia van expulsar les organitzacions internacionals l'any passat, allunyant l'única xarxa de seguretat que hi havia quan la terra es va quedar erma i va arribar la sequera. Tot just ara, quan s'ha fet evident la magnitud del desastre, amb gairebé tres milions de somalis que depenen d'ajut urgent i més de 10 milions en situació de risc en tota la banya d'Àfrica, els islamistes han cedit i han permès el retorn de les ONG. Poques hi han tornat, de moment, per les dificultats i el perill que implica haver de tractar amb una guerrilla brutal alineada amb Al-Qaida i que ha convertit Somàlia en un dels focus de preocupació del govern dels Estats Units en la lluita antiterrorista.

Els somalis no poden més. Centenars de milers fugen cap a Kènia i Etiòpia en busca d'ajuda, però el govern de Nairobi es declara desbordat i s'ha negat a l'obertura per part de l'ONU d'un nou camp a Dadaab per intentar absorbir tots els refugiats. Com els 40.000 refugiats que esperen a la porta. Però això és, precisament, el que temen els kenians. Unes 380.000 persones viuen ja en una amalgama de camps que envolten Dadaab, inicialment previstos per acollir un màxim de 90.000 refugiats. Kènia tem que els somalis hi continuïn arribant per quedar-se, tenint en compte les hostilitats que flagel·len Somàlia des del col·lapse del govern central el 1991.

Un camí perillós

Nairobi està sota pressió perquè obri el nou camp. Alguns responsables de l'ajuda humanitària internacional acusen el govern d'intentar esgarrapar més diners dels aliats occidentals abans de cedir. Divendres fonts oficials kenianes van anunciar que el camp obrirà ben aviat, mentre milers de refugiats han quedat atrapats en ple desert.

El camí a Dadaab és perillós perquè creua un racó inhòspit. Molts refugiats han estat assaltats, violats o morts per grups armats de la zona. Molts pares han enterrat els seus fills pel camí. Alguns van morir sense aconseguir ajuda. Davant de l'àrea de recepció del camp de Dadaab hi ha una dotzena de tombes excavades fa ben poc.

stats