EL FUTUR DEL SOCIALISME
Crònica 03/02/2012

Empat al PSOE fins a l'últim minut

Joan Rusiñol
4 min
A PUNT PER A LA DECISIÓ FINAL Rubalcaba i la filòsofa Amelia Valcárcel en un acte ahir a Madrid amb les promotores d'un manifest feminista del PSOE.

MADRIDJosé Luis Rodríguez Zapatero va arribar a la secretaria general del PSOE amb 40 anys. Carme Chacón, que d'aquí uns dies en farà 41, aspira ara a rellevar-lo al capdavant del partit. El seu equip està convençut que guanyaran el 38è congrés, que avui arrenca a Sevilla. Els números -i les sensacions- diuen que la lluita serà disputada.

"A veure, explica'm per què esteu segurs que guanyeu", preguntava ahir encuriosit un ministre del PP a un dels polítics de confiança de la candidata. El govern espanyol està frisós per tenir un interlocutor clar a la bancada socialista amb qui pactar, si hi ha marge, l'agenda unificadora que recollia el programa electoral de Mariano Rajoy i que, òbviament, CiU i el PNB rebutgen.

Persones de l'entorn de la política d'Esplugues asseguren a l'ARA que estan "clarament al davant". Els números que fan alguns dels membres de la candidatura, que analitzen un per un els 956 delegats que tenen dret a vot, no són tan optimistes i dibuixen una victòria ajustada però suficient: uns 500 delegats.

En canvi, l'equip del seu contrincant, Alfredo Pérez Rubalcaba, confia en el triomf propi, tot i que ahir va dir que li semblava "molt malament" que les cares visibles del partit fessin públic a qui donaven suport. "Es fa per aconseguir l'efecte guanyador, perquè la gent que està despistada se sumi a qui guanya". Uns retrets que no encaixen amb el fet que, a última hora del vespre, recordés en una nota, amb noms i cognoms, que té el suport de sis secretaris generals.

Demà, al voltant de les dues del migdia, sortirem de dubtes.

Tensió a Andalusia

El malestar de Rubalcaba s'explica, sobretot, perquè la direcció del socialisme andalús, la federació que aporta més delegats al congrés, va trencar ahir la neutralitat activa que havia defensat fins ara el president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán. Ell, amb el pretext que presideix el conclave, se n'ha mantingut al marge però ha deixat que les persones del seu pinyolpolític deixessin clar que aposten per Carme Chacón. L'aval més significatiu és el de la secretària d'organització del PSOE andalús, Susana Díaz, que va assegurar que sent "un suport majoritari" a favor de l'exministra de Defensa. En un escenari amb el lema "Sevilla amb Chacón", una quarantena d'alcaldes de la demarcació i desenes de delegats es van fer la fotografia de família ahir a la tarda.

Un diputat chaconista andalús reconeix que aquest gest és un missatge clar que el president autonòmic, que haurà d'afrontar unes eleccions el 25 de març, "té una gran simpatia" cap a l'aspirant catalana. Aquest decantament, però, ha evidenciat que des de fa temps el pal de paller del socialisme espanyol està dividit en dos blocs. Cinc secretaris generals andalusos (Huelva, Granada, Còrdova, Almeria i Màlaga) han apostat obertament per Chacón; els altres tres, amb més o menys passió, es decanten per Rubalcaba. Aquests últims formen part del sector que, en la pugna soterrada dels últims temps, han estat propers a les tesis del president del partit, Manuel Chaves, i més allunyats de Griñán. La tensió va esclatar ahir. El secretari provincial del partit a Sevilla, el rubalcabistaJosé Antonio Viera, va assegurar que no tenia cap dubte que la direcció havia afavorit Chacón i va acusar-los d'"atemptar" contra la llibertat de les delegacions. Va reclamar que es garanteixi que podran votar sense pressions "il·legals i immorals".

Rubalcaba, fort al nord

El vot dels delegats és individual i secret. Per tant, la línia que marca el cap de cada delegació és només orientativa. Tot i això, és revelador de l'equilibri de forces internes.

A banda del PSOE d'Andalusia i del PSC, Chacón compta també amb el suport majoritari del País Valencià, Castella-la Manxa -encapçalada pel secretari general de la comunitat, José María Barreda, bon amic de la candidata- i de la direcció del Partit Socialista de Madrid. Segons l'equip de Chacón, "Tomás Gómez està entusiasmadíssim".

Rubalcaba compta amb una part del socialisme andalús, Castella i Lleó i amplis suports a Extremadura, Múrcia i l'Aragó. El punt fort de l'exvicepresident espanyol és sobretot a la cornisa cantàbrica: Euskadi, Cantàbria i Astúries, unes federacions que aporten relativament pocs delegats. Ahir va reiterar "l'amor polític" cap al lehendakari, Patxi López, que, si ell guanya, tindrà un lloc destacat en la nova executiva socialista. La número 2, però, podria ser una dona, va anunciar. El líder dels socialistes gallecs, Patxi Vázquez, i l'alcalde de Vigo, l'exministre Abel Caballero, també van apostar per Rubalcaba, a títol individual. L'únic corrent intern reconegut al PSOE, Esquerra Socialista, fa campanya activa per Chacón. Els guerristes han llançat missatges de suport a Rubalcaba i excol·laboradors molt directes de Rodríguez Zapatero donen suport a la candidata.

L'exministra alimenta la idea que la beneficia el fet que la vella guàrdia del partit faci campanya pel seu rival. "Aquest partit és molt democràtic i no vol una monarquia digital", diuen els seus col·laboradors per provar de situar Rubalcaba com l'hereu de Joaquín Almunia i Felipe González. Els va respondre l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra: "Chacón és Zapatero amb faldilles", va dir per recordar que ella no és una outsider .

"Suresnes va suposar la modernització del partit; el 35è congrés, el de la democràcia, i el 38è, el de la victòria d'Andalusia el 25 de març", va sentenciar Chacón. Avui comença el compte enrere.

stats