TERRORISME A FRANÇA
Crònica 26/03/2012

Empresonen el germà del jihadista de Tolosa per còmplice

Ara
2 min
Una marxa silenciosa va aplegar ahir la comunitat jueva i musulmana a Tolosa.

BARCELONALa justícia francesa va decidir ahir processar Abdelkader Merah, el germà del jihadista de Tolosa que va assassinar set persones en onze dies. Abdelkader, de 29 anys, que vivia en un suburbi de Tolosa, va ser detingut dimecres quan les forces de seguretat van iniciar el setge per capturar el seu germà Mohamed. Des d'aleshores ha prestat declaració davant la policia i ahir va comparèixer davant la justícia, que en va decretar presó provisional.

Les acusacions que recauen sobre Abdelkader són de complicitat en els assassinats, associació de malfactors per a la preparació d'actes de terrorisme i participació en el robatori de la moto que Mohamed va fer servir per cometre els assassinats.

L'advocada d'Abdelkader va assegurar ahir que, a diferència del que va dir la policia, el seu client mai no s'ha mostrat "orgullós" dels atacs mortífers del seu germà. Segons ella, l'acusat va rebutjar tots els càrrecs que se li imputen i va condemnar fermament els assassinats davant la justícia. "I ara espera que no se'l converteixi en el boc expiatori d'aquest fets esfereïdors", va assegurar ahir aquesta lletrada.

Un cop les forces especials van abatre Mohamed Merah al seu pis de Tolosa dijous, els investigadors van concentrar els seus esforços a determinar si l'atacant va actuar sol, i el primer que van posar sota sospita va ser Abdelkader, salafista i fonamentalista religiós convençut, segons la policia. De moment, en el registre de casa seva no se li han trobat explosius i al seu ordinador tampoc s'hi ha localitzat cap prova incriminatòria. Tot i així, hi ha "indicis greus o concordants", segons la justícia, per decretar presó provisional.

Massives mostres de rebuig

Milers de persones va participar ahir en dues marxes silencioses a París i a Tolosa per condemnar els atacs. En aquesta última ciutat, la convocatòria va aplegar els líders de la comunitat musulmana i jueva, que van condemnar plegades els assassinats.

stats