INFRAESTRUCTURES
Crònica 22/05/2011

Enagás apunt d'enllestir la connexió amb França

T. G.
1 min
Antoni Llarden, president del grup transportista Enagás.

Barcelona.Enagás ha finalitzat les obres de canalització del gasoducte fins a Figueres, el penúltim pas abans de la connexió definitiva amb França. La companyia que controla la xarxa majorista està esperant que el pais veí allargui les seves canonades fins la frontera, infraestructura que té previst acabar el 2014. Per aconseguir duplicar l'actual capacitat d'interconnexió.

L'únic punt en comú gasista entre Catalunya i França passa per Navarra, amb una capacitat de 2,5 bcm (milers de milions de metres cúbics). Amb el projecte del gasoducte a través de Perpinyà, la interconnexió podrà absorbir un total de 7,5 bcm, cosa que suposa duplicar la capacitat total. El valor estratègic de poder vendre gas a França és elevat, perquè permetrà accedir als mercats del nord d'Europa, que ara amb prou feines s'abasteixen a través de vaixells metaners. A més, el nou gasoducte de Medgaz, que uneix Algèria amb Almeria augmentarà l'interès per comercialitzar gas més enllà d'Espanya.

Enagás té en marxa a Catalunya inversions per valor de 765 milions d'euros fins al 2012, entre les quals hi ha la previsió d'ampliar els seus magatzems. El pressupost previst a tot l'Estat suma els 3.500 milions en el període 2010-2014. Aquesta xifra suposa una reducció del 30% sobre l'anterior pla inversor.

stats