ENERGIA
Crònica 25/10/2011

Endesa planeja invertir 2.263 milions a Catalunya fins al 2014

Endesa es compromet a invertir 2.263 milions d'euros a Catalunya durant quatre anys. L'elèctrica espanyola dedicarà més de la meitat d'aquesta xifra a la xarxa de distribució d'electricitat.

Ignasi Pujol
2 min
El president Artur Mas i el president d'Endesa, Borja Prado, ahir a la seu barcelonina de l'elèctrica, on treballen mil persones.

Barcelona.El president de la Generalitat, Artur Mas, segueix amb la seva estratègia d'esgarrapar inversions dels grans grups que operen a Catalunya. "En aquests moments també es pot invertir, tot i que no tothom", va comentar ahir Mas després de presidir la signatura d'un protocol amb Endesa, uns dies després de fer el mateix amb Gas Natural Fenosa.

La companyia elèctrica espanyola, representada ahir pel seu president, Borja Prado, es va comprometre a invertir un total de 2.263 milions d'euros fins al 2014. Una xifra astronòmica que es dedicarà a renovar i millorar els centres de generació, la xarxa de distribució, la comercialització i l'activitat de recerca i desenvolupament.

Més de la meitat de la xifra total, 1.483 milions d'euros, es destinaran a les infraestructures de distribució, el punt crític de cara a la ciutadania. No en va aquest punt és el que ha tensat en més d'una ocasió les relacions entre la Generalitat i Endesa.

Sancions del Govern

L'executiu català va imposar una multa de 10 milions d'euros a l'elèctrica per l'apagada de Barcelona del juliol del 2007 i el juliol passat va aplicar una altra sanció de 550.000 euros per l'apagada de les comarques de Girona de l'any passat. També va imposar una altra multa de 320.000 euros a Endesa per incomplir l'obligació de connectar nous clients i augmentar el subministrament a clients ja existents.

Prado va destacar que la companyia -propietat en un 92% de l'elèctrica italiana Enel- ha reduït la durada mitjana de la interrupció del servei de tres a una hora durant l'última dècada.

Mas ha recordat que Endesa ocupa a Catalunya una posició de mercat dominant, "cosa que l'obliga a fer esforços com aquest", va dir. Endesa té quatre milions de clients a Catalunya, on té 93.000 quilòmetres de línies d'alta, mitjana i baixa tensió, a més d'una potència bruta instal·lada de 13.512 megawatts (MW) entre instal·lacions nuclears, tèrmiques convencionals, cicles combinats, hidràuliques, eòliques i fotovoltaiques. Catalunya produeix el 16% de l'energia que es genera a Espanya i en consumeix més del 18%.

Mas va estar acompanyat pel conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el director general d'Energia, Josep Canós. Prado ho va estar pel conseller delegat del grup, Andrea Brentan; el director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, i el president del consell assessor d'Endesa a Catalunya, David Madí, fins fa uns mesos estret col·laborador de Mas.

Els parlaments de Mas i Prado no van acceptar preguntes dels periodistes i els assistents no van concretar quants llocs de treball es generaran amb el pla inversor anunciat ahir.

stats