LA LLUITA CONTRA L'OBESITAT INFANTIL
Crònica 06/04/2011

Ensenyament i Salut treuran brioxeria, llaminadures i refrescos de l'escola

Un 19,6% dels alumnes d'entre 6 i 14 anys tenen excés de pes. Ensenyament i Salut volen suprimir la venda d'aliments poc saludables als centres escolars, tot i que la nova llei estatal no és tan ambiciosa.

Joan Serra Marta Bausells
3 min
Dins i fora del menjador A l'escola Llor de Sant Boi vigilen les dietes dels alumnes i, alhora, els eduquen en hàbits saludables a les aules i amb activitats esportives.

Barcelona.A l'escola fa temps que es defensa la necessitat d'adoptar hàbits de vida saludables per combatre l'obesitat infantil, qualificada per molts com l'epidèmia del segle XXI. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va refermar ahir el seu compromís per barrar el pas als aliments que puguin contribuir a engreixar els percentatges de nens obesos. En el punt de mira hi ha les màquines expenedores de brioxeria industrial, llaminadures i refrescos.

El Govern està pendent de saber com es concretarà la llei de seguretat alimentària, aprovada la setmana passada al Congrés i que ara serà debatuda al Senat. El text de la llei -rebaixat respecte a borradors anteriors- només estableix que a les escoles no es permetrà la venda de productes amb alts continguts de greixos, sal i sucre. "L'escola no ha de ser un aparador del mal consum", va afirmar ahir Rigau a RAC 1. Segons les dades de la Generalitat, a Catalunya només un 2,1% dels col·legis d'educació infantil i primària disposen de màquines expenedores d'aquests productes, un percentatge que s'eleva fins al 10% en el cas dels centres d'educació secundària. "La nostra voluntat és que a les escoles de primària no hi hagi màquines i que als insituts només es venguin aliments saludables", explica a l'ARA Carmen Cabezas, sotsdirectora de Promoció de la Salut de la Generalitat.

Una llei menys ambiciosa

El Govern, però, no prendrà la iniciativa per regular quins productes tenen cabuda a escoles i instituts. "No ens avançarem si s'està tramitant una llei", apunten fonts del departament d'Ensenyament. Malgrat que el govern central i les comunitats autònomes havien acordat (l'estiu passat) limitar la venda de certs aliments als instituts i retirar les màquines expenedores dels centres de primària amb finançament públic, la nova normativa estatal no delimita els nivells de greixos, sal o sucre que han de respectar els productes que es consideren saludables. En els articles la llei tampoc hi figura la prohibició que hi hagi màquines expenedores als col·legis. Segons les últimes dades de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, el 17% de les escoles de primària de l'Estat i el 60% dels centres de secundària compten amb aquestes màquines.

La presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Imma Fuyà, creu que la presència de màquines expenedores hauria de ser decisió del consell escolar de cada centre, tot i que a primària ho considera "del tot innecessari". "Els nens han de venir esmorzats, i l'esmorzar saludable és una qüestió educacional", comenta Fuyà. "Que portin diners a la butxaca ja ens sembla malament", afegeix.

Control als menjadors escolars

"L'obesitat que tenim detectada a la franja infantil és molt alta", va apuntar ahir Rigau. L'últim Examen de Salut de Catalunya indicava que un de cada cinc nens catalans d'entre 6 i 14 anys pateix excés de pes. Un 13,3% d'aquests escolars tenen sobrepès i un 6,3% són obesos. Per combatre aquesta xacra, diversos departaments de la Generalitat han sumat esforços en els últims anys per promoure dietes saludables a les escoles. Des del 2006 s'han fet 1.200 revisions dels menús que se serveixen als menjadors dels centres educatius. "Majoritàriament, els menús són correctes", apunten fonts de Salut. Tanmateix, un 21% dels menús estudiats abusaven de la carn i un 13,5% no incloïen prou fruita.

A l'escola Llor de Sant Boi de Llobregat fa temps que han situat els bons hàbits entre les seves prioritats. A més de potenciar l'activitat física amb natació i les lligues d'hàbits saludables -autogestionades per alumnes-, el centre explica les claus d'una dieta equilibrada a les aules a partir de 4rt de primària (per exemple, la importància de fer un bon esmorzar a casa). La clau és "sensibilitzar", explica Toni Samsó, portaveu del centre. Al menjador es potencien els menús equilibrats.

Però encara hi ha conductes per corregir. Ho demostra un estudi sobre hàbits alimentaris i activitat física en nens de 6 anys fet a les escoles de Granollers, que demostrava que el comportament inadequat de la família repercutia negativament en el nen. L'informe detalla que només un 3,9% dels estudiants prenen un esmorzar correcte. "Un 16% dels escolars menjaven tres o més pastissets a la setmana", detalla Esteve Llargués, cap de Medicina Interna de l'Hospital de Granollers.

stats