Crònica 20/04/2011

Ensenyament retallarà en la construcció de noves escoles

Sònia Sánchez
2 min
La consellera d'Ensenyament va convocar els partits per explicar-los els seus plans.

Barcelona.La reunió que els partits polítics van mantenir ahir amb la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va servir per deixar clar que la retallada en matèria d'educació es deixarà sentir especialment en la construcció de noves escoles. Segons van explicar tots els grups, la consellera els va confirmar que molts dels equipaments previstos es deixaran de fer o es posposaran, tot i que cal esperar els pressupostos, després de les municipals, per conèixer la dimensió de la tragèdia.

Rigau no va concretar l'abast de la retallada en els comptes del seu departament i ni tan sols va respondre si es mantindrà el pes que l'educació tenia fins ara en els pressupostos, segons la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, que va reclamar "un pla d'equipaments a quatre anys, perquè els ajuntaments sàpiguen com s'aplicarà aquesta moratòria en les construccions".

Segons els diputats, Rigau va refermar de manera insistent el seu compromís de no acomiadar ni un sol mestre, ni funcionari ni interí, tal com ha estat fent públicament. Tirant de PowerPoint, la consellera va detallar als grups polítics com pensa recol·locar els mestres que s'alliberaran amb la supressió de la sisena hora i els que es guanyen amb l'augment d'una hora de feina setmanal, que pensa aplicar a partir del curs vinent. Un dels diputats presents recordava fins i tot l'expressió de la consellera dins la reunió: "Potser seguiran en barracons, però no els faltarà cap mestre".

Els sous de la plantilla docent van suposar prop del 75% dels 5.318 milions de pressupost que va tenir aquest departament el 2010. La resta es va dedicar principalment a l'aplicació de programes i ajudes i, en segon terme, a la construcció de nous centres. La reorganització de la plantilla pot tenir algun efecte en la primera part del pressupost i, amb la lluita contra el fracàs escolar com a compromís de legislatura, falta veure com es passa la tisora en els programes. Però per ara sembla que la partida que en pot sortir més malparada és la dels equipaments.

stats