EL FINAL D'UN RÈGIM
Crònica 26/10/2011

Enterren Gaddafi en un lloc secret al desert de Líbia

2 min
Enterren Gaddafi en un lloc secret al desert de Líbia

MisurataDesprés de permetre quatre dies d'exhibició pública dels cadàvers en descomposició del coronel Muammar al-Gaddafi, el seu fill Mutassim i el seu exministre de Defensa, Abu Bakr Iunis, en una cambra frigorífica a Misurata, el consell militar dels rebels d'aquesta ciutat va informar ahir que van ser enterrats a primera hora del matí en un lloc secret del desert.

Ibrahim Beitalmal, un alt funcionari del Consell Nacional de Transició Libi (CNT), va dir que els familiars dels tres homes -entre els quals hi havia un nebot del coronel Gaddafi, Mahmoud Hamid- van poder assistir al funeral. Fotografies fetes des de telèfons mòbils durant la cerimònia mostraven els tres cossos poc abans de l'enterrament, embolicats en sudaris blancs a dins de taüts de fusta. Beitalmal no va revelar on van ser enterrats o com es mantindrà en secret la seva ubicació.

Funcionaris del govern provisional libi ja van manifestar dilluns que no es revelaria la ubicació de la tomba per evitar que el lloc es profani o es converteixi en un santuari per als partidaris del dictador, linxat i assassinat dijous pels rebels. Gaddafi, el seu fill Mutassim i Iunis van ser capturats pels rebels de Misurata, desplaçats a Sirte, ciutat natal del coronel, on havia fugit per refugiar-se després de la revolta que el va derrocar a l'agost.

Aparentment, els tres homes van morir en captivitat i en circumstàncies que no han estat aclarides, sobretot Gaddafi. Dos vídeos publicats a internet mostren imatges del coronel encara en vida quan va ser detingut pels rebels. Més tard van aparèixer imatges del dictador mort per un tret al cap.

Com a resposta a la pressió internacional, el govern interí ha afirmat que investigarà les circumstàncies de la mort del dictador, ja que l'assassinat de presoners es considera un crim de guerra. Però a Líbia no hi ha interès per perseguir els assassins del coronel, perquè la seva mort violenta va posar fi a una de les dictadures més crues del món àrab.

Evitar els assassinats venjatius

Les Nacions Unides van instar ahir les autoritats líbies a assegurar que els seus combatents no cometin assassinats de revenja i que no violin els drets humans en el tracte als presos. "És molt important que el CNT i tots els grups armats de Líbia assegurin que els presos sota el seu control, independentment de la seva afiliació, siguin tractats amb respecte", va dir ahir el president de la comissió d'investigació de l'ONU a Líbia, Philippe Kirsch.

La gran hostilitat dels combatents de Misurata amb el dictador respon als violents atacs que el règim va dur a terme a la ciutat durant els set mesos de revolta fins que no va ser derrocat. La brigada de soldats rebels de Misurata va tornar a portar el coronel Gaddafi, el seu fill Mutassim i Iunis a la ciutat, i va permetre que els seus cadàvers es podrissin lentament en matalassos en una cambra frigorífica, que es va convertir en un dipòsit de cadàvers improvisat i en una sala d'exhibició per al públic. Centenars de libis van passar a veure els cadàvers durant quatre dies, fins que dilluns les autoritats van acabar amb l'espectacle perquè els cossos ja estaven en un avançat estat de descomposició.

stats