Crònica 17/12/2011

Escalada de retrets entre França i el Regne Unit per la crisi de l'euro

Les relacions entre França i el Regne Unit són la primera víctima del veto britànic al nou tractat de la UE. L'escalada de retrets dels últims dies va culminar ahir amb una crida a la "calma dialèctica".

Marc Vidal
2 min
Sarkozy va rebre Cameron a l'Elisi uns dies abans de la cimera del 8 i 9 de desembre.

BARCELONA.El primer ministre francès, François Fillon, va despenjar ahir el telèfon per calmar el vice-primer ministre britànic, Nick Clegg, en vista de l'impacte mediàtic dels seus retrets a les agències de ràting per no posar en el punt de mira el Regne Unit com ho han fet amb França. "Els meus amics britànics estan més endeutats i arrosseguen un dèficit més gran que nosaltres, però les agències de ràting sembla que no ho vegin", es va despatxar Fillon dijous.

Per acabar d'afegir més llenya al foc, el ministre d'Economia francès, François Baroin, va tornar ahir a la càrrega. "La situació econòmica del Regne Unit és avui molt preocupant i en aquest context és preferible ser francès que britànic", va advertir Baroin en la mateixa línia del que un dia abans havia dit el governador del Banc de França, Christian Noyer, que va assegurar ras i curt que les agències de ràting "haurien de començar per rebaixar la triple A de la Gran Bretanya".

Reaccions enfurismades

"França ha declarat una guerra dialèctica al Regne Unit", va assegurar ahir el diari britànic Dialy Telegraph mentre que el The Times va advertir a Christian Noyer que no és feina d'un governador "encoratjar la rebaixa de la nota de crèdit d'un altre país".

Tot plegat va portar el primer ministre francès a "dissipar malentesos" amb el vice-primer ministre britànic que, després de parlar amb Fillon, va emetre una nota en què va qualificar les declaracions franceses de "simplement inacceptables".

A l'augment de tensió entre les capitals hi va contribuir també que el setmanari satíric francès Le Canard Enchainé fes públic fa uns dies que, en una conversa informal, el president de França, Nicolas Sarkozy, havia qualificat de "nen tossut" l'actitud a la cimera de l'euro del primer ministre britànic, David Cameron. "Ell tenia només una obsessió -va dir Sarkozy-, protegir la City, que vol continuar actuant com un paradís fiscal".

Les discrepàncies sobre l'euro s'han endut en pocs mesos la bona sintonia entre París i Londres a l'hora de declarar la guerra contra Gaddafi a Líbia. Ahir fins i tot el president del Banc Mundial, Robert Zoellick, es va mostrar "profundament preocupat per les crítiques franceses al Regne Unit".

stats