UN PAÍS DAVANT DEL PRECIPICI
Crònica 29/06/2011

Esclat d'ira a Grècia contra el nou pla d'austeritat

Cristina Mas
3 min
BATALLA CAMPAL Al centre d'Atenes van volar ahir pots de gasos lacrimògens, pedres i tota mena d'objectes en els enfrontaments amb la policia.

Enviada especial a AtenesAtenes va viure ahir una de les jornades més tenses des de l'inici de la crisi, l'any passat. Els gasos lacrimògens feien l'aire irrespirable als voltants de la plaça Sintagma, a les portes del Parlament hel·lè. "Demà hi ha prevista una manifestació molt gran, amb la gent de Salònica i altres ciutats, que vindran a Atenes, i la policia vol emmerdar-ho tot", deia entre llàgrimes Maria, una jove estudiant d'arquitectura que intentava protegir-se amb una careta. Com molts, tenia la cara tenyida de blanc, untada amb un anitàcid estomacal que els manifestants han descobert com el millor antídot contra els gasos.

Tot havia transcorregut en calma fins al migdia. La vaga general de 48 hores convocada pels principals sindicats havia paralitzat Grècia contra el pla de retallades que avui pretén aprovar el govern de Iorgos Papandreu, a instància del que aquí es coneix com la troika : la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Els carrers eren pràcticament deserts, amb els comerços tancats, el port del Pireu aturat i centenars de vols cancel·lats o endarrerits. Metges, periodistes i els actors del teatre nacional també es van sumar a les protestes, com gairebé tots els treballadors del transport públic, amb l'excepció dels del metro, que van decidir protestar d'una altra manera per facilitar l'arribada dels manifestants al centre de la capital grega. La vaga a les empreses elèctriques provocava talls de llum constants i els venedors ambulants de gelats s'afanyaven a posar en marxa generadors per no perdre la clientela turística d'un calorós dia d'un estiu que es preveu molt calent.

Milers de joves i treballadors van participar en les marxes convocades al matí, que confluïen a la plaça de Sintagma, on des de fa un mes acampen els indignats en versió grega. "I encara hi ha molta gent que voldria venir i no pot perquè té por de perdre la feina: i si et quedes al carrer, no trobes res de res", deia Fotini, treballadora d'una fàbrica tèxtil.

Després dels còctels Molotov que van cremar un camió de televisió i les pedrades contra els vidres del McDonald's, a la tarda la situació es va calmar i milers de persones van tornar a omplir la plaça, on es va fer un concert multitudinari ja a la nit, la vigília del dia en què indignats i sindicats s'han proposat aturar el Parlament.

Amb un país a les portes de la bancarrota tot i el pla de rescat de l'any passat, el govern grec prepara un pla draconià que inclou retallades dràstiques en la despesa pública, la pujada dels impostos directes i un paquet de privatitzacions. Són les condicions dels creditors de la troika per evitar la primera fallida d'un país de la zona euro, que podria tenir efectes greus sobretot per a la banca francesa i alemanya, les més entrampades amb el deute grec.

Austeritat i bancarrota

"El paquet d'austeritat a mitjà termini [com l'ha batejat el govern] és una recepta que agreujarà la recessió i deixarà Grècia en una profunda paràlisi", apuntava Spiros Papaspiros, dirigent de l'Adedy, el sindicat de treballadors públics, que compta amb mig milió d'afiliats al país. "Necessitem polítiques de cohesió social i creixement perquè no sigui la vida de la gent la que entri en bancarrota", afegia.

Grècia pateix la recessió més greu des de la dècada dels setanta, amb una taxa d'atur juvenil que supera el 40% i un deute públic que equival al 150% del seu producte interior brut. El govern diu que si no rep els 12.000 milions promesos no podrà pagar els sous dels funcionaris, ni les pensions del juliol... ni els crèdits que vencen les pròximes setmanes.

El nou ministre de Finances, Evangelos Venizelos, a qui els analistes apunten com el possible relleu de Papandreu, cridava ahir els diputats a votar les mesures per convèncer els creditors: "Al govern se li acaba el temps i a l'oposició també, no podem jugar amb el futur del país". Amb el rebuig de l'oposició liberal, que es nega a donar oxigen al govern i que s'ha negat a entrar en una concentració nacional, els socialistes del Pasok en tindrien prou amb els seus 155 diputats per aprovar el paquet. Però Papandreu malda per evitar una revolta interna i ha hagut de remodelar el govern responent a les pressions del partit. Mirsini Loizou, filla del cantautor grec, li va prohibir ahir que torni a fer servir la cançó del seu pare, Kalimera Ilie , l'himne no oficial del Pasok, mentre continuï amb les retallades.

stats