El referèndum sobiranista
Crònica 10/04/2011

Escòcia i Gal·les miren de reüll el resultat de la consulta

Eva Ontiveros
2 min

LondresDurant les últimes setmanes, el diari The Guardian ha publicat un seguit de reportatges especials sota el títol "La nova Europa". En aquests articles s'analitzava la situació actual a Alemanya, Polònia, França i Espanya. En un article coix en recerca però no en prejudicis, el periodista Julian Glover deia que els catalans potser guanyarien els bascos en la cursa cap a la independència, però també que trobava alguns independentistes catalans "pertorbadors" i bastant desinformats en matèria econòmica.

Segons Glover, el fet clau per a Catalunya era que malgrat tenir dues terceres parts en contra de la independència, s'havia produït un canvi fonamental: per primera vegada, partits polítics de caràcter nacionalista però satisfets de viure dins d'Espanya havien canviat de parer, com ara CIU i el PSC, feien pública la seva simpatia pel moviment independentista.

L'article intenta explicar al públic britànic per què l'opinió pública ha anat canviant. Citant Pilar Rahola, diu: "Els catalans estan en una fase de perplexitat i desencant. Una part de la població està completament a favor de la independència i la majoria, tot i que estan descontents amb Espanya, lentament van evolucionant cap a una posició pro independència". La pressió econòmica es considera un factor determinant, ja que segons Rahola "els catalans senten que els estan robant [...], Espanya pren més del que els catalans poden donar". De tot plegat, Glover en treu la conclusió que els catalans volen la independència per ser més rics, però dubta que aquest sigui el cas.

A Escòcia i Gal·les, les ones sísmiques del 10-A encara no els han arribat però els seus mitjans n'estan pendents perquè ja fa anys que segueixen el que passa a Catalunya. La consulta del 2009 a Arenys de Munt va tenir cobertura mediàtica però més com una anècdota. Aquest cop sembla que s'esperen a veure els resultats del 10-A abans de reaccionar i fer-ne una lectura.

stats