CITA AMB LES URNES
Crònica 06/05/2011

Escòcia prioritza l'economia a la independència

El partit nacionalista escocès espera, avui, revalidar la majoria al Parlament i tornar així a tirar endavant el referèndum per la independència, ajornat per la crisi econòmica i la manca de suport.

Eva Ontiveros
2 min
El líder del Partit Nacional Escocès, Alex Salmond, ahir en un col·legi electoral.

LONDRES.Arreu del Regne Unit els ciutadans britànics van passar ahir un dia democràticament intens: eleccions autonòmiques a Gal·les, Irlanda del Nord i Escòcia, i municipals a Irlanda del Nord. I per si fos poc, un referèndum arreu del país per canviar el sistema electoral per a les eleccions generals.

Potser on hi havia més tensió era a Escòcia, el govern autonòmic amb més poder del país, i on els nacionalistes d'Alex Salmond s'hi jugaven una reelecció històrica. Després d'una campanya renyida, els laboristes escocesos i el Partit Nacional Escocès esperen veure qui aconseguirà la majoria dels 129 escons a Holyrood, mentre que els liberal demòcrates i els conservadors esperen ser castigats pels seus pecats a Westminster. Com que Escòcia té un sistema electoral peculiar, amb 73 diputats per vot directe més 56 per vot regional, els resultats finals no arribaran fins a la tarda.

A primer cop d'ull, podria semblar que el tema principal de la campanya era la independència. Molts polítics ho havien venut com la lluita per la llibertat en contra de la lluita per salvar la unitat del regne. Però una lectura més acurada demostra que en realitat el factor decisiu ha estat l'economia. Les retallades salvatges del govern central han tingut serioses conseqüències en l'àmbit autonòmic, i els partits han volgut atreure vots amb propostes llamineres per reduir el dèficit i l'atur. Els laboristes prometien 25.000 llocs de treball i acabar amb l'atur juvenil abans del final de la dècada. Mentre que l'SNP proposava congelar els impostos municipals.

Temporalment, el somni independentista de Salmond ha quedat ajornat. D'entrada, durant la seva legislatura es va veure obligat a aparcar el debat sobre el referèndum per falta de suport. De sortida, les dificultats econòmiques han fet que la seva visió d'una Escòcia "lliure i justa" passin a ser la segona prioritat. Però la independència segueix sent l'objectiu de l'SNP, i Salmond ja ha dit que si repeteix a Holyrood, tornarà a promoure la idea del referèndum.

stats