LA DESCENTRALITZACIÓ AL REGNE UNIT
Crònica 02/02/2011

Escòcia reclama a Londres la competència del canvi d'hora

Sarah Lyall
2 min
Una sortida del sol a Inverness. Escòcia s'oposa a la proposta d'adoptar l'horari d'estiu per a tot l'any al Regne Unit.

The New York TimesLa pregunta era sobre l'horari, i si donava suport a la iniciativa legislativa en marxa a Londres per endarrerir-lo, per portar més llum a les tardes. La resposta de Jean Kaka, de 67 anys, una veïna de la ciutat d'Inverness, situada a l'extrem nord d'Escòcia va ser "No".

Potser els escocesos pateixen de tristesa de tarda, però almenys és una tristesa escocesa, va dir Kaka fa poc. Les seves paraules semblava que s'apagaven mentre la llum feble de mitja tarda es retirava (encara no eren ni les tres), com si el color fos xuclat d'un quadre. "Intenten remenar el nostre horari -assegura-. Anglaterra és un país diferent del nostre, i ens estan imposant això".

La gestió de l'horari deu semblar una cosa sense importància en comparació amb temes com el terrorisme, l'escalfament global i qui dissenyarà el vestit de casament de Kate Middleton, però genera un malestar creixent a Escòcia. Durant més d'un segle, els polítics no escocesos han promogut que s'avanci una hora els rellotges del Regne Unit per a tot l'any (per treure una hora de llum del matí i afegir-la a la tarda).

Tardes menys feixugues

Els que proposen aquesta mesura afirmen que estalviaria energia i reduiria els accidents de trànsit, a més de fer les tardes menys feixugues per qui viatja cada dia de casa a la feina, escolars i persones a qui la foscor precoç els provoca confusió i apatia existencial. La nova normativa requeriria que el govern estudiés les implicacions econòmiques d'un canvi així i aplanaria el camí per a un projecte pilot que portaria a canviar l'hora dels rellotges de manera permanent. Entre els favorables a la decisió hi ha grups que representen jugadors de criquet, persones amb desordres afectius estacionals, propietaris de pubs, criadors de gossos i ambientalistes.

Entre qui s'oposa a la mesura hi ha els escocesos i un nombre molt reduït d'altres grups, així com el govern, que destaca un experiment anterior de canvi d'horari provat fa uns quaranta anys que va fracassar desgraciadament, després que la gent es queixés de la incomoditat dels matins extremadament foscos.

El Regne Unit estableix l'hora a la zona horària anomenada Greenwich Mean Time (GMT) a la tardor i una hora més a la primavera (l'horari de l'Europa Occidental és una hora més). El problema és que un canvi d'horari portaria alegria a la tarda de Londres, però condemnaria Inverness, als confins d'Escòcia, a uns matins d'hivern llargs i foscos, i en què el sol sortiria a les deu del matí. Encara pitjor, molts escocesos senten que suposaria cedir davant els polítics anglesos. Tot i que el procés de descentralització (conegut allà com a devolution ) ha donat a Escòcia un Parlament propi i competències en molts dels seus temes propis, el rellotge encara està controlat pel Parlament de Londres.

La mesura va ser debatuda el mes passat a la Cambra dels Comuns. Uns parlamentaris van meditar sobre temes com el goig de les barbacoes d'estiu que se celebren cap al tard, la molèstia quan els partits de criquet s'acaben bruscament per la poca il·luminació i la tristesa de veure els alumnes escocesos com esperen l'autobús quan ja s'ha fet fosc .

stats