Crònica 04/05/2011

Espanya es posa en alerta per la psicosi de possibles atemptats

Marta Català
2 min
Controls de seguretat en una estació de tren a Manila, a les Filipines.

Barcelona.Més seguretat a les ambaixades espanyoles al Nord de l'Àfrica, el Sahel, l'Afganistan i el Pakistan arran de la mort de Bin Laden. Aquest és el missatge que va llançar ahir el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, després de reunir-se amb la ministra d'Afers Estrangers, Trinidad Jiménez, i la de Defensa, Carme Chacón, en una trobada presidida pel president del govern espanyol, José Luis Rodrígez Zapatero.

El ministre també va explicar que es posarà en contacte amb les empreses i els cooperants que treballen en aquestes regions per alertar-los que s'han d'extremar les mesures de protecció en considerar que "les setmanes i els mesos vinents poden ser delicats". Però el titular de la cartera d'Interior no ha volgut crear alarmisme: "No crec que la mort de Bin Laden suposi un risc addicional per a Espanya".

Des d'Interior es vol mantenir la calma, però els analistes van més enllà. Fonts d'un analista d'intel·ligència consultat per l'ARA han afirmat que hi ha hagut canvis des de dilluns: "L'alerta s'ha multiplicat perquè estem segurs que hi haurà represàlies, els serveis occidentals estem un 200% més atents, cosa que no vol dir que abans no ho estiguéssim". Amb tot, l'analista suavitza la situació dient que els islamistes buscaran en primer lloc objectius nord-americans: "No cal que siguin als Estats Units, poden ser ambaixades o institucions situades en zones de baixa seguretat, parlem de l'Afganistan, Tailàndia, les Filipines". Des de la mort del terrorista més buscat del món, els investigadors estan extremant alertes i donen encara més importància de la que ja donaven a qualsevol informació que els arriba i que pugui ser objecte d'investigació, expliquen. La feina dels investigadors especialitzats en terrorisme és complexa perquè viuen de les vigilàncies i dels contactes i informadors que s'infiltren en escenaris on flueixen persones que podrien ser simpatitzants de jihadistes.

Preocupa la revenja

"Abans ens preocupava molt el front d'Al-Qaida al Magrib Islàmic, a partir d'ara ens preocupa que qualsevol grup o il·luminat pugui actuar com a revenja", explica la font consultada. El front d'Al-Qaida al Magrib és el responsable del segrest de tres cooperants catalans a Mauritània. Segons l'analista d'intel·ligència: "Catalunya no hauria de tenir més risc que una altra regió d'Espanya, però jo crec que és la que té més volum de persones musulmanes i, per tant, per estadística, sí, però no perquè sigui un objectiu més prioritari".

stats