Crònica 21/03/2011

Espanya espera l'ordre de la coalició per actuar

Només falta l'ordre del general en cap de la missió internacional, William Walt, perquè Espanya entri en guerra a Líbia amb tasques de suport en el conflicte liderat per França, la Gran Bretanya i els EUA.

Albert Balanzà
2 min
Dos militars espanyols ahir a la base de Decimomannu, al sud de l'illa de Sardenya.

BarcelonaL'estat major de la defensa va viure ahir una nova jornada de feina intensa que va servir per deixar a punt per actuar el destacament de quatre avions F-18 i un avió cisterna que seran la principal aportació espanyola a la coalició internacional en el conflicte amb Líbia. Després de la reunió que va presidir la ministra de Defensa, Carme Chacón, el cap del Comandament d'Operacions, el tinent general Jaime Domínguez Buj, va detallar que la força d'intervenció espanyola ja està integrada al comandament de la coalició amb els avions aterrats des de dissabte al vespre a la base de Decimomannu, a Sardenya, i altres mitjans com la fragata Méndez Núñez, que viatja des d'ahir a la tarda del Ferrol a Rota. El submarí Tramuntana i l'avió de vigilància marítima C-235 són a la base de Cartagena a l'espera d'instruccions militars.

Defensa, en la reunió d'ahir, va començar a analitzar el document de dotze pàgines en què es detallen les regles d'enfrontament de la missió i que inclouen, segons va confirmar Domínguez Buj, l'autorització d'obrir foc sempre que la situació ho demani i ho exigeixi la missió, que té com a objectiu únic el compliment de la resolució 1973 del Consell de Seguretat de Nacions Unides. No hi ha ordres específiques, encara, sobre què hauran de fer els mitjans navals aportats per Espanya per assegurar l'embargament.

De tota manera, tot i tenir un paper secundari en el conflicte, basat en el patrullatge i el control de la zona, fonts de la Moncloa van advertir ahir que l'aportació espanyola en aquesta crisi no serà de poca importància, tenint en compte el valor afegit que representa la situació estratègica d'Espanya a la Mediterrània. "Espanya no pot girar l'esquena a la comunitat internacional i menys en un territori com la Mediterrània", van apuntar aquestes fonts a l'hora d'argumentar la implicació.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, donarà explicacions de l'actuació espanyola demà dimarts al Congrés. La reacció del Partit Popular servirà per mesurar també el grau de suport polític a la missió.

stats