CONFLICTE ENERGÈTIC
Crònica 14/04/2012

Espanya demana ajuda internacional per salvar YPF

Mentre s'imposa el silenci a l'Argentina sobre l'afer Repsol YPF, el govern de Rajoy engega tota la seva diplomàcia. Brussel·les respon a les expectatives amb una defensa de les inversions europees.

J. Faus / E. Moix
4 min

MADRID/BRUSSEL·LESEl govern espanyol ha desplegat "tota una estratègia internacional" per evitar que l'executiu argentí impulsi un procés de nacionalització de la petroliera YPF, la filial argentina de Repsol. L'executiu ha "intensificat els contactes" amb països europeus i americans per mirar de contrarestar l'amenaça de Buenos Aires, que fa setmanes que reclama més inversions a Repsol per pal·liar la caiguda del 12% de la producció de cru.

L'ofensiva de Madrid i de Brussel·les, que ahir va sortir en defensa dels interessos espanyols, va refredar els ànims a l'Argentina. Cap alt funcionari del govern local es va referir ahir al conflicte amb Repsol, informa Efe. La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, podria explicar la postura oficial la setmana que ve, quan acabi la Cimera de les Amèriques, que se celebra a Cartagena de Indias.

Els governadors de les províncies petrolieres argentines influiran segurament en la decisió de la presidenta. El governador de la zona de Jujuy, Eduardo Fellner, va ser l'únic que ahir va parlar. Va desmentir que el govern argentí preparés un projecte de llei de nacionalització d'YPF. Fellner va fer aquestes declaracions com a portaveu dels seus col·legues després d'una reunió amb Fernández de Kirchner. El govern del país sud-americà té dues sortides per incrementar el control sobre YPF: tramitar aquesta llei -que suposadament ja està redactada- perquè declari YPF empresa d'interès públic, o bé la negociació amb els accionistes per adjudicar-se part del capital. Repsol té una participació del 57,4% a YPF i el grup argentí Eskenazi (Petersen) continua amb el 25,4%.

Madrid, d'una banda, manté les advertències de represàlies cap a l'Argentina, i de l'altra, activa contactes diplomàtics "a tots els nivells", com per exemple amb els Estats Units, Mèxic i Colòmbia, a part de la UE. "Actuarem amb les mesures que tenim a l'abast per evitar aquestes decisions", va dir ahir la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que va advertir que si es produeix qualsevol nacionalització "el govern no es quedarà aturat".

"¿Les possibles mesures serien diplomàtiques i econòmiques com ara aturar les importacions de soja?", va preguntar una periodista en la roda de premsa posterior al consell de ministres a Sáenz de Santamaría. La vicepresidenta va respondre desafiant: "Les mesures no s'anuncien, s'adopten. Espero que no s'hagin d'adoptar però si cal fer-ho, es farà".

Minuts després va dir si fa o no fa el mateix amb unes altres paraules el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, que es va reunir durant 45 minuts amb l'ambaixador argentí a Espanya. "Qualsevol agressió contra Repsol que violi els principis de seguretat jurídica es considera una agressió contra el govern espanyol, que prendrà les mesures que consideri oportunes", va assegurar el ministre, que va fer una crida al diàleg i a la negociació per solucionar el conflicte.

Moviments diplomàtics

Sáenz de Santamaría, per la seva banda, no va voler revelar quins podrien ser els següents moviments diplomàtics. A la pregunta de si una possibilitat és que el president Mariano Rajoy o el rei Joan Carles truquin a la presidenta argentina, Cristina Fernández, va respondre que "el govern seguirà amb les gestions oportunes". Tot i les advertències cap a Buenos Aires, Madrid no perd l'esperança que la nacionalització es quedi en un rumor: "No ens consta que s'hagi pres la decisió però si s'arribés a adoptar seria molt negativa per als interessos espanyols".

A Brussel·les, la Comissió Europea (CE) va tancar files contra els plans de Cristina Fernández de Kirchner. "Hi som per defensar les inversions europees a l'estranger", va deixar clar el portaveu comunitari Olivier Bailly, que no va negar en cap moment que s'hagués engegat un conflicte entre un costat i l'altre de l'Atlàntic en què Brussel·les es posiciona "al costat d'Espanya".

Les notícies dels plans de Buenos Aires respecte a la filial de Repsol YPF ja feia dies que l'executiu comunitari les sabia. De fet, la CE va enviar una nota diplomàtica des de la seva delegació a la capital argentina cap a l'oficina de la presidenta Fernández de Kirchner per expressar el seu malestar i demanar una solució acordada conjuntament. El conflicte arriba només unes setmanes després que Brussel·les engegués la tramitació d'una nova legislació europea per protegir les inversions a tercers països.

Repsol es va limitar a enviar un comunicat a la CNMV en què va informar que no havia rebut "cap notificació de les autoritats argentines en relació amb la seva participació accionarial a la seva filial YPF". El president del grup espanyol, Antoni Brufau, va cloure ahir la seva ronda de contactes a l'Argentina, acompanyat sempre per l'ambaixador Román Oyarzún. Brufau va viatjar ahir a la nit a Madrid, on dimarts es reuneix el consell d'administració de manera ordinària. Dimecres el grup inaugura una nova planta de tractament a la refineria de Cartagena.

Inflació a Espanya

D'altra banda, els preus energètics van influir, però de manera positiva, en la inflació del març, que va baixar una dècima i es va situar en l'1,9% interanual. La taxa del gasoil és la més baixa des del desembre del 2009. El segment d'aliments i begudes va ser el que va influir més en la petita moderació de l'IPC.

El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez, va destacar ahir que la inflació incideix de manera positiva en la competitivitat. Va remarcar l'evolució del sector serveis, que en tres mesos ha reduït la taxa en mig punt, fins a l'1,2%.

stats