Crònica 03/11/2011

Espanya no ha de pagar per Grècia

Albert Marcet
2 min

PROFESSOR (BARCELONA GSE)Molts han culpabilitzat els mercats per la seva reacció davant del referéndum grec. Un líder sindical ho ha posat com un exemple de la malévola "dictadura dels mercats". Però és més important defensar els ciutadans o inventar-se raons per demonitzar els mercats? A la gent que dóna préstecs els agrada que els hi retornin, és clar que els preocupa l'anunci de referéndum.

La gestió de la crisi de deute grec per part de les autoritats europees ha estat enormement perjudicial per a l'economia espanyola, i l'anunci de referéndum hauria de ser la gota que fa vessar el got.

A Espanya s'han aplicat unes mesures d'austeritat que estan clarament portant al reequilibri fiscal. Es vol retornar el deute. Un deute que, per altra banda, encara és petit dins Europa. La població ha encaixat les mesures estoïcament. Però avui la prima de risc és encara de 380 punts. Això es deu a una mala política de les autoritats europees i a la irresponsabilitat de les autoritats gregues, i el contribuent espanyol en paga les conseqüències.

El pla per Grècia és bo, amb una una "quitança" del 50% del seu deute. Qui ho paga? Una petita part els bancs que inicialment van comprar els bons grecs. Però sobretot ho paguem tots els contribuents europeus, perquè una bona part d'aquest deute grec ara està a mans o bé del Banc Central Europeu o bé la EFSF de la Comissió europea (el fons de rescat). Es diu que Espanya se'n beneficia perquè s'evita l'efecte contagi. Però hi ha moltes altres formes d'evitar el contagi. Amb unes poques mesures decidides els inversors deixarien d'especular amb al prima de risc española, perquè el mercat secundari demana aquesta prima per raons especulatives i perquè la por al contagi s'acaba retroalimentant.

Europa hauria de recolzar aquells països que han portat a terme ajustos fiscals suficients. De moment només ajuda aquells que no fan els deures i als bancs que fan mals préstecs. Tant Sarkozy com Merkel han fet un parell de comentaris despectius sobre els ajustos que s'han portat a terme aquí, declarant-los insuficients. Si els seus bancs no haguessin comprat hipoteques escombraria americanes, bons grecs, cèdules hipotecàries de caixes d'estalvis insolvents ... tots estaríem molt millor. Voldria saber què han fet per posar ordre en el seu sistema bancari.

I Grècia? Sempre se li ha donat un tracte de favor. Però l´última jugada de negociar una retallada brutal del deute i després convocar referéndum no sembla gens decent. És difícil ajudar a algú que només es vol aprofitar del teu ajut. No és el nostre problema. No es tracta d'expulsar Grècia de l'euro, sinó d'aplicar-li les mesures que s'apliquen a tots els membres de l'euro. Ells decidiran si es queden o no.

stats