Crònica 25/03/2011

Espanya resisteix els cops de la crisi portuguesa i de Moody's

A diferència d'altres vegades, el temut efecte contagi de la situació que viu Portugal no va traspassar la frontera. Els inversors no van fugir d'Espanya, tot i que Moody's va castigar la banca espanyola.

Ariadna Carbonell
2 min
L'activitat borsària d'ahir no es va ressentir de les pors d'un possible contagi de la situació de Portugal a Espanya.

Barcelona.En altres ocasions, una sacsejada com el cada vegada més previsible rescat del veí portuguès o l'examen suspès d'una agència de qualificació haurien fet trontollar la borsa i el mercat de deute espanyols. Tanmateix, les males notícies que van anar acumulant-se ahir no van desestabilitzar ni la renda variable ni el mercat de bons. De fet, el selectiu Íbex-35 va tancar la sessió mirant cap a Europa i en positiu, amb tots els bancs apuntant-se revaloritzacions, de fins a l'1,5% en el cas del Popular. En el que podia ha haver estat un dia complicat per als mercats espanyols, també el cap de l'oposició va posar-se al costat del país. Mariano Rajoy posava èmfasi a assegurar que la situació d'Espanya no té res a veure amb la portuguesa i que no volia sentir a parlar de cap mena de rescat.

El dia del daltabaix polític i financer de Portugal, i quan encara s'han de veure les conseqüències d'un eventual rescat del país veí per a l'economia espanyola, Moody's va emprendre una rebaixa no vista fins ara del ràting de 30 entitats financeres espanyoles. Els recels contra l'agència de qualificació van tornar a disparar-se un cop més, com va passar el 10 de març, quan Moody's va decidir rebaixar un graó el deute espanyol i situar-lo amb perspectiva negativa, hores abans que el Banc d'Espanya donés a conèixer la seva radiografia sobre les necessitats de capital de bancs i caixes.

Ahir l'agència va deixar la qualificació de tres entitats -CatalunyaCaixa, Banco Pastor i Banco de Valencia- al nivell "no apte per a inversió", després de degradar les dues primeres quatre graons i el banc valencià un. A aquestes entitats se n'hi van sumar 27 més que també van veure retallada la seva nota, set de les quals fins al punt de trobar-se també a un punt de perdre el grau d'inversió. Entre aquestes institucions hi ha la biscaïna BBK, que va anunciar dimarts que iniciava el procés per fusionar-se amb les seves dues homòlogues de Guipúscoa i Àlaba. L'entitat està entre les més solvents, ja que compleix amb escreix els requisits de solvència del Banc d'Espanya. El seu core capital -reserves i capital per fer front a possibles pèrdues- és del 10,3%. Santander, BBVA i La Caixa es van salvar del càstig de Moody's.

L'exposició a Portugal

Siguin o no exagerats els pronòstics de l'agència, les entitats financeres espanyoles estan entre les que resultarien més afectades si Portugal hagués de ser rescatat. Segons dades del Banc Internacional de Pagaments de Basilea (BIS), l'exposició de la banca espanyola al país veí era de 58.700 milions d'euros al tancament del tercer trimestre de l'any passat. Aquesta xifra suposa el 38% de l'exposició del conjunt d'entitats europees. Santander és el banc amb més interessos a Portugal, amb bons al juny valorats en 4.800 milions, a més de la seva aposta de negoci al país. La Caixa, per la seva banda, compta amb un 30% del banc BPI i Sabadell.

stats