BARCELONA
Crònica 03/04/2012

Esperant el coit dels dragons de Komodo

Maria Ortega
2 min
Mascle i femella de dragó de Komodo viuen separats al Zoo  de Barcelona per evitar que s'ataquin.

S'han guanyat el paper protagonista sense necessitat de fer gràcies al públic. Al Zoo de Barcelona tothom espera el moment en què Guntur i Asmara, la parella de dragons de Komodo, consumin el seu aparellament. Es tracta d'una espècie en perill d'extinció, el llangardaix més gran del món, i el seu coit es preveu difícil per l'agressivitat pròpia de l'animal. De fet, responsables de zoos com el de Praga -un dels quatre d'Europa que ja han aconseguit reproduir amb èxit aquests rèptils- asseguren que les ferides són inevitables, com explicava ahir el cap de conservadors del Zoo, Joaquim Lacueva. Per protegir la femella -que és força més petita que el mascle i s'hi juga el físic- i garantir l'èxit de la reproducció, els herpatòlegs del Zoo fa setmanes que aplanen el terreny. Un repte científic.

Van seleccionar el mascle més petit dels dos disponibles: Guntur. El primer pas va ser el contacte olfactiu entre els dos aninals per passar, tot seguit, a la fase de reconeixement visual. Fa dues setmanes es va fer la primera prova d'ajuntar-los. La femella, però, va marxar corrent. Ara tot està a punt per a un segon intent que, segons Lacueva, pot tenir més bons resultats perquè les anàlisis fetes a la femella evidencien una pujada d'hormones sexuals. Després de Setmana Santa, i sota el control d'un equip del Zoo, Guntur i Asmara es tornaran a trobar.

El parc, mentrestant, es reforça per atendre el públic durant aquests dies festius. Les últimes novetats passen per acostar més els elefants i els pingüins als nens amb sessions educatives perquè puguin veure, per exemple, com l'elefanta Yoyo dóna les potes als cuidadors perquè les hi netegin.

El Zoo, a més, es modernitza -"es posa Mobile", segons la segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens- amb codis QR per escoltar explicacions d'animals i espais a través del mòbil, una aplicació per a smartphones i un audiovisual dels seus 120 anys d'història . També ha reactivat el lloguer de cotxes i el trenet. Tot, amb vehicles elèctrics.

stats