JAPÓ 11-M
Crònica 12/03/2011

Esperant l'onada

Thaïs Gutiérrez
3 min
Esperant  l'onada

El continent americà va rebre ahir amb consternació la notícia del terratrèmol al Japó i del tsunami que es va desencadenar posteriorment. L'avenç de les onades que amenaçaven amb impactar contra la zona de costa del Pacífic americà va fer disparar totes les alarmes i va activar diversos plans d'evacuació per evitar víctimes i tots els danys possibles. Repassem, per zones, quina va ser la reacció davant l'amenaça de les ones.

Hawaii El primer impacte, menys fort del que s'esperava

L'arxipèlag de Hawaii va ser la primera part del territori dels Estats Units on va impactar ahir el tsunami. Els experts havien previst onades de molta altura i per precaució es van tancar els aeroports de les illes principals i es van evacuar centenars de persones de les zones més properes a la costa. Tot i això, les onades que hi van arribar no passaven d'un metre i des de la Casa Blanca apuntaven ahir al vespre que Hawaii sembla "fora de perill".

Canadà Evacuacions a la zona de la Colúmbia Britànica

Les autoritats canadenques van emetre una alerta per a les zones de la Colúmbia Britànica, al sud-oest del país, i van avisar d'un "tsunami de baixa intensitat" que podria afectar edificis o crear corrents perillosos. El govern va demanar a les autoritats de les zones de costa que evacuessin les poblacions de platja.

Estats Units Un desaparegut i tres ferits a Califòrnia

La precaució va ser la norma imperant ahir a Califòrnia i Oregon, els dos estats que més temien les conseqüències del tsunami del Japó, però no va evitar que alguns curiosos s'acostessin a veure les onades. Les autoritats van rescatar quatre persones que havien estat arrossegades per les ones a Crescent City, però no van poder salvar una cinquena de persones, que en el tancament de l'edició, seguien desaparegudes. Mentrestant, centenars de persones van ser evacuades de casa seva. Les estacions de metro i de tren també van activar el protocol d'emergència per si l'aigua hi arribava. Al voltant de les onze del matí, hora local, van començar a arribar les primeres onades, de més de dos metres, que van causar danys materials a les poblacions costaneres que, en alguns casos, com a la zona de Santa Cruz, van crear desperfectes milionaris. El president, Barack Obama, va fer una compareixença pública per oferir ajuda al primer ministre del Japó, Naoto Kan.

Mèxic Molta precaució a les àrees de costa i ports tancats

Les onades van arribar poc abans del migdia, hora local, a la costa nord-oest de Mèxic, sense que hi hagués notificació de grans danys. El president, Felipe Calderón, va destacar que el pitjor moment semblava que ja havia passat en aquesta zona, mentre que el Centre d'Investigació Científica i d'Educació Superior del país considera el tsunami un perill "moderat". Les primeres onades van impactar a la zona de Baixa Califòrnia i no arribaven a un metre. Tot i això, es van tancar la majoria de ports del país i es va recomanar als centenars de turistes que hi ha a les zones de platja que no sortissin dels seus hotels.

Amèrica Central Alerta a tots els països de la zona

En el tancament d'aquesta edició, les onades del tsunami encara no havien arribat a les costes de Centreamèrica però el Centre d'Alertes de Tsunami del Pacífic ja havia emès l'alerta per a Guatemala, El Salvador, Hondures, Costa Rica, Nicaragua i Panamà. La policia i l'exèrcit d'Hondures van activar el protocol per dur a terme evacuacions de manera immediata mentre que a Guatemala i Costa Rica es van retirar les embarcacions més petites dels ports. A Guatemala també es van evacuar 17 municipis de la costa i es van cancel·lar les classes en moltes escoles de la zona. El govern d'El Salvador va aconsellar a la gent que s'allunyés de la costa.

Equador Estat d'excepció i evacuacions a les àrees de risc

El president de l'Equador, Rafael Correa, va ser el més expeditiu i va decretar l'estat d'excepció, que suposa l'evacuació de totes les zones de costa, on, a més, s'han suspès les classes. També es van evacuar les illes Galápagos, a 1.000 quilòmetres de la costa del país, on viuen 17.000 persones.

Perú Alerta groga a la costa a l'espera de veure l'impacte

El govern va activar l'alerta groga a tota la costa però ahir va preferir no evacuar aquestes zones i esperar l'arribada del tsunami -que es calculava que seria aquesta matinada- per avaluar-ne el risc.

Xile Precaució en ports i hospitals i crida a la calma

El president, Sebastian Piñera, va demanar als xilens que es mantinguin en alerta però tranquils a l'espera que les onades arribin aquest dissabte a les costes. Amb l'experiència d'haver patit un terratrèmol de gran magnitud fa poc més d'un any i amb la costa més llarga de tot Amèrica del Sud, el govern ha pres algunes precaucions com traslladar els pacients dels hospitals de les zones de costa a l'interior, retirar les embarcacions dels principals ports i evacuar l'illa de Pasqua.

stats