RESPOSTA A LA REPRESSIÓ
Crònica 19/08/2011

Els Estats Units i la UE exigeixen ara la dimissió d'Al-Assad

M. Landler / N. Bakri
3 min
El president sirià, Baixar al-Assad, adreçant un discurs dimarts al seu partit, Baas. L'organització celebra aquesta setmana a Damasc el seu primer congrés nacional des de l'inici de la revolta.

The New York Times / Washington.La Casa Blanca va fer ahir la primera crida explícita contra el president sirià Baixar al-Assad. En un comunicat, el president nord-americà, Barack Obama, va demanar al seu homòleg que dimitís. Obama també va emetre una ordre executiva per congelar tots els actius de Síria dins de la jurisdicció dels Estats Units i va prohibir a tots els seus ciutadans qualsevol negoci amb el govern de Damasc. Després de mesos de repressió, Obama s'ha decidit a deixar el règim aïllat. "Pel bé del poble sirià, ha arribat el moment que Al-Assad dimiteixi", va anunciar el president nord-americà, unes paraules contundents que va subscriure ràpidament la Unió Europea.

Les declaracions arriben després de dies d'intenses negociacions entre Damasc, el govern turc, els Estats Units i altres representants. El ministre d'Exteriors de Turquia, que té molt bones relacions amb Síria i ha estat un protagonista actiu per aturar la repressió, va passar la setmana passada sis hores amb Al-Assad i li va demanar que contingués la seva resposta a les protestes, una de les més dures des de l'inici de la Primavera Àrab. Però Al-Assad va refusar la crida al·legant que necessitava continuar la seva lluita contra els manifestants, que qualifica d'islamistes i terroristes.

Sumant-se a l'increment sobtat de la pressió sobre el règim, un grup especial per a Síria del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va recomanar ahir portar els responsables de la repressió al Tribunal Penal Internacional. El grup afirma tenir proves de crims contra la humanitat a Síria. S'acusa el règim d'ordenar execucions sumàries -s'han documentat 353 víctimes-, de torturar presoners, de ferir nens i d'haver camuflat tropes com si fossin civils "per donar una imatge inexacta dels fets". El Consell de Seguretat tenia previst discutir el cas ahir, en el moment de tancar l'edició.

Damasc diu que ja no ataca

La dura resposta internacional arribava el dia després d'una trucada d'Al-Assad al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, on assegurava que la repressió contra la revolta s'havia aturat. "El president Al-Assad ha dit que totes les operacions de l'exèrcit i dels militars s'havien aturat", va dir el secretari general en un comunicat.

Però d'acord amb els informes dels activistes sirians, el foc no ha parat ni un moment. La violència va continuar dijous a la matinada i va haver-hi dos morts a la ciutat d'Homs després de les pregàries del Ramadà, segons organitzacions pro drets humans. "Encara no ha canviat res -deia un resident de la ciutat per telèfon-. L'última nit va ser molt violenta, van disparar contra un fidel i ens van reprimir amb contundència, com fan sempre".

La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va subscriure el comunicat d'Obama en una roda de premsa posterior en què va detallar les sancions, que prohibeixen als nord-americans comprar i vendre a Síria gas natural i petroli.

D'altra banda, en un comunicat conjunt, França, Alemanya i el Regne Unit van afegir que el president sirià ha "perdut tota legitimitat i que no pot seguir liderant el país". En la línia dels EUA, van demanar-li que "abandoni el poder pel bé de Síria i de la unitat del seu poble". En el mateix sentit, la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, va apuntar "la total pèrdua de legitimitat del president Baixar al-Assad als ulls del poble sirià i la necessitat que dimiteixi".

Ja des de dilluns, s'esperava als Estats Units una resposta d'aquesta magnitud, quan Clinton va deixar caure que "no seria cap novetat que els EUA demanessin a Al-Assad que se n'anés". I va afegir: "I ara, què? Si Turquia l'hi demana, si el rei Abdul·lah [d'Aràbia Saudita] hi està d'acord i d'altres també, és impossible que el règim ho ignori". Tot i això, Turquia s'havia resistit des de feia més d'una setmana a demanar la dimissió d'Al-Assad, però ha sucumbit a la insistència d'Obama.

L'informe de l'ONU ha contribuït a la decisió. El text detalla que "molts civils, nens inclosos, han desaparegut" i que "s'han tornat alguns cossos, descompostos, a les seves famílies. El destí de moltes persones encara és una incògnita". En definitiva, l'informe assenyala que Síria ha violat el "dret a la llibertat" i fins i tot hi hauria nens que haurien "estat subjectes a violacions criminals, de la mateixa manera que els adults".

stats