Crònica 07/02/2012

Els Estats Units tanquen la seva ambaixada a Damasc

C.m.
2 min
Manifestació a Amman en contra d'Al-Assad davant de l'ambaixada siriana a Jordània.

BARCELONA.Després del fracàs de les negociacions al Consell de Seguretat de l'ONU, ahir es va posar en marxa una nova estratègia diplomàtica davant del règim sirià. Washington va anunciar el tancament de la seva ambaixada a Damasc i la Gran Bretanya va declarar que retirarà l'ambaixador i buscarà més sancions contra Baixar al-Assad i el seu entorn. França i Alemanya van fer front comú contra el veto rus i París va donar el vistiplau als representants de l'oposició siriana.

El president nord-americà, Barack Obama, va descartar en tot cas el recurs a la força, i va aclarir que els EUA no estan disposats a intervenir a Síria com ho van fer a Líbia. En una roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, Nicolas Sarkozy, va declarar que "França i Alemanya no deixaran caure el poble sirià" i va assegurar que no acceptaran "la indecisió ni el bloqueig de la comunitat internacional". El cap de l'Elisi va titllar "d'escandalosa" la situació a Síria, però no va anunciar cap mesura concreta.

En aquest sentit, el cap de la diplomàcia francesa, Alain Juppé, va rebre a París Burhan Ghaliun, president del Consell Nacional Sirià, l'organisme que aglutina l'oposició a l'exterior, i es va entrevistar per telèfon amb el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil el-Arabi, i el xeic de Qatar, Hamad bin Jassim. En aquest grup hi podrien estar representats els 13 membres del Consell de Seguretat (tots menys Rússia i la Xina) que van votar a favor de la resolució, a més dels països de la Lliga Àrab.

El fet que el discurs de Rússia instant al diàleg amb el règim d'Al-Assad es pronunciés al costat del representants de Bahrain, la primera revolta de la Primavera Àrab reprimida, no va deixar de ser premonitori. Moscou va justificar el veto al Consell argumentant que la resolució era "esbiaixada" i que "fregava la histèria". El Kremlin va desmentir que, com a havia dit Sarkozy al migdia, estigués previst cap contacte telefònic de l'Elisi amb Moscou.

stats