CRISI DEL DEUTE ALERTA ALS MERCATS
Crònica 06/08/2011

Els Estats Units temen una segona recessió

S'han de crear 150.000 llocs de treball mensualment per millorar el creixement dels Estats Units. De moment, les dades del juliol han parat el cop i mostren com l'atur ha baixat una dècima, fins al 9,1%.

Núria Ferragutcasas
2 min
Tots pendents El principal índex de la Borsa de Nova York, el Dow Jones, va tancar la sessió gairebé pla però amb un repunt positiu de l'ordre del 0,54%.

Washington.Sospir d'alleujament ahir a Wall Street, però també a la Casa Blanca, davant la bona dada d'ocupació als Estats Units, ja que al mes de juliol es van crear 117.000 llocs de treball. Així, l'atur va baixar una dècima, fins al 9,1%, en un moment crític per a la recuperació econòmica dels EUA. El president dels Estats Units, Barack Obama, va destacar que fa 17 mesos que el mercat de treball augmenta en el sector privat, que s'ha convertit en el gran motor de creixement. En canvi, les administracions públiques (des dels municipis, als estats i al govern federal) han registrat en el mateix període una pèrdua d'un milió de treballadors.

Aquestes dades i el rumor d'una intervenció del Banc Central Europeu (BCE) per comprar bons ita lians i espanyols van tranquil·litzar la Borsa de Nova York després del pànic viscut el dia abans, quan es va viure la pitjor sessió des de la crisi financera del 2008. L'índex Dow Jones va tornar ahir al terreny positiu, amb un augment del 0,54% després de vuit dies de pèrdues.

Números vermells

Els altres dos índexs de Nova York, el Nasdaq i el S&P 500, però, van continuar en números vermells en un dia en què els mercats van tenir una gran volatilitat. Els inversors continuen nerviosos i són més els economistes que parlen del perill d'una doble recessió. Els mitjans de comunicació del país recorden aquests dies com el 1938, quan ja semblava que la Gran Depressió que va començar el 1929 havia quedat enrere, es va registrar una altra i profunda recessió.

El columnista del New York Times i premi Nobel d'economia, Paul Krugman, va afirmar ahir al seu article d'opinió que "l'economia no s'està recuperant perquè Washington es preocupa malament per les coses", va dir en referència el polèmic debat entre republicans i demòcrates sobre el deute públic, i va assegurar que l'amenaça d'una segona recessió és "molt real". El també economista Nouriel Roubini, conegut per un dels acadèmics que va predir la crisi financera del 2008, va dir a la televisió econòmica Bloomberg que l'informe positiu d'ocupació del mes de juliol no allunya el perill d'una doble recessió. A més, considera que els Estats Units necessiten augmentar 150.000 llocs de treball cada mes per millorar el seu creixement, que en l'últim trimestre es va situar en l'1,3%.

La dada és molt minsa i juntament amb la davallada de l'activitat industrial van provocar pèrdues a les borses. Altres economistes, però, consideraven la dada d'ocupació positiva i deien que cal esperar els passos que durà a terme la Reserva Federal per fer afirmacions sobre el futur de la recuperació econòmica dels Estats Units. L'acord in extremis entre republicans i demòcrates sobre l'augment del sostre del deute no va aturar les pèrdues de la Borsa de Nova York durant els últims dies. Els inversors no només estan preocupats per una possible recaiguda de l'economia nord-americana, sinó també per la crisi del deute de la zona euro.

stats