Enbreu
Crònica 02/12/2011

Estats corruptes

2 min

El repte de la transparència

Encara queda molt camí per recórrer en la lluita contra la corrupció. Dos terços dels països del món han suspès en la seva capacitat de controlar la corrupció i el frau fiscal, segons l'Índex de Percepció de la Corrupció 2011, publicat per l'ONG Transparència Internacional. Aquest informe anual, que es va presentar ahir i puntua 183 països amb una nota del 0 (molt corrupte) al 10 (molt transparent), indica que els estats on la percepció de la corrupció és més baixa són Nova Zelanda, Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Singapur i Noruega. En canvi, a la cua del rànquing hi ha Somàlia, Corea del Nord, Birmània i l'Afganistan. L'informe d'enguany "demostra que els ciutadans d'arreu del món demanen responsabilitat als seus governs" arran de l'esclat de la crisi mundial, com afirmava ahir el director general de Transparència Internacional, Cobus de Swardt, en un comunicat.

La corrupció, clau en la crisi de l'euro

Dels quatre països europeus que més han patit la crisi del deute, només dos aproven en l'índex de percepció de la corrupció: Irlanda (amb un 7,5) i Espanya (amb un 6,2). Itàlia i Grècia suspenen amb un 3,9 i un 3,4, respectivament. Segons l'organització, les dificultats econòmiques de la zona euro estan en part "lligades a la incapacitat dels poders públics per combatre la corrupció i l'evasió fiscal, que són entre les causes principals de la crisi". França i Alemanya, que lideren les decisions a la Unió Europea, se situen en la 25a i la 14a posició del rànquing. Els Estats Units estan just per sobre de França (24a posició), la Xina ocupa el lloc 75 i Rússia punxa en el rànquing, ja que ocupa la posició 143.

Qatar i Xipre, per davant d'Espanya

Xipre, Estònia, els Emirats Àrabs, Uruguai i Qatar estan més ben posicionats que Espanya en la classificació de percepció de corrupció de Transparència Internacional. L'estat espanyol es manté en la quinzena posició d'entre els 27 estats de la UE, i l'ONG li reclama més transparència en l'accés a la informació pública. "Quan la situació s'estabilitzi, ens adonarem que una bona part de la crisi del deute té l'origen en una corrupció desbocada", va dir ahir a Madrid en roda de premsa el president de l'ONG a Espanya, Jesús Lizcano.

stats