Crònica 26/02/2011

Europa i els EUA apugen el to de l'amenaça a Líbia

La comunitat internacional comença a reaccionar per aturar la sagnant repressió del règim de Gaddafi. La Casa Blanca diu que manté "totes les opcions obertes" contra la violència a Líbia.

Redacció
2 min
Els seients buits dels dos diplomàtics libis durant la reunió d'urgència del Comitè  de Drets Humans de l'ONU, en què es va concloure que cal actuar a Líbia.

Ahir va ser un dia de revoltes per una banda i de reunions per una altra. L'ONU va convocar d'urgència la comissió de drets humans a Ginebra i el Consell de Seguretat a Nova York. El resultat: denúncies i anuncis de sancions, però poques resolucions concretes. El moment més commovedor va ser la intervenció de l'ambaixador de Líbia a l'ONU. "Li vull dir al meu germà Gaddafi: deixa Líbia en pau", va afirmar entre l'aplaudiment, les llàgrimes i les abraçades de la gent.

La fermesa política va venir dels Estats Units i la Unió Europea. La Casa Blanca va decidir ahir suspendre totes les operacions a l'ambaixada de Trípoli un cop va haver evacuat tot el personal diplomàtic i va anunciar que aplicaria sancions unilaterals contra el govern de Muammar al-Gaddafi, tot i que no va oferir detalls de quines serien les mesures. El portaveu de l'administració nord-americana, Jay Carney, va assegurar durant una roda de premsa que totes les opcions estan obertes, "inclosa una potencial acció militar dels Estats Units" contra la violència a Líbia.

Europa embarga Gaddafi

L'anunci dels Estats Units arribava poques hores després que els diferents països de la Unió Europea es posessin d'acord per imposar un embargament d'armes a Líbia, congelar els béns i prohibir els visats d'entrada a Gaddafi i el seu cercle més pròxim. Però les mesures seran aprovades formalment "durant els pròxims dies", segurament durant la reunió de ministres del dilluns 28 de febrer. Tant la UE com l'OTAN van debatre ahir la possibilitat d'aplicar una zona de prohibició de vols sobre Líbia, però la decisió final dependrà del que acordi el Consell de Seguretat.

Des de l'Aliança Atlàntica van recordar que estan preparats per enfrontar "qualsevol nova eventualitat" a Líbia, però que de moment no volen obstaculitzar el flux de l'evacuació d'estrangers del país.

Denúncies de matances civils

A Ginebra, el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va denunciar ahir la matança de civils per part de les forces lleials a Gaddafi i van demanar una acció conjunta de la diplomàcia internacional.

A Nova York, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va demanar al Consell de Seguretat, abans de l'inici de la reunió, que "considerin accions concretes" i va recordar -en la línia de molts altres mandataris internacionals- que "les pròximes hores i dies seran decisius per al futur de Líbia, així com per a tota la regió". El màxim responsable de l'ONU va reconèixer que la comunitat internacional hauria de fer "tot el possible per garantir la protecció immediata dels civils que s'exposin a un risc demostrable". En el moment de tancar aquesta edició, el Consell de Seguretat debatia la imposició de sancions contra el règim de Gaddafi.

stats