LA SORTIDA DE LA CRISI A L'EUROZONA
Crònica 14/06/2011

Europa avisa: si Espanya no compleix la passarà magra

La Comissió Europea va advertir que si Espanya no arriba al nivell de dèficit fixat ho passarà "molt malament". Però el govern espanyol va respondre que complirà l'objectiu perquè "no hi ha cap caixa B".

Miquel Codolar
2 min
Europa avisa: si Espanya no compleix la passarà magra

Santander.Europa no s'acaba de creure les previsions del govern espanyol, com demostren les contínues advertències i amenaces. Ahir n'hi va haver una altra. El vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquín Almunia, va avisar que si Espanya no compleix el seu objectiu de dèficit del 6% per aquest any, ho passarà "molt malament" perquè ho tindrà difícil per finançar-se.

El també comissari de la Competència va afegir en una entrevista a TVE que des de fora no es distingeix d'on ve el dèficit, sense destriar-lo dels comptes de l'administració central o de les autonomies, que considera que "són el gran interrogant". Almunia va destacar que el millor camí possible per a l'economia espanyola és continuar amb les reformes "per evitar que hi hagi més contagis d'altres problemes".

La resposta va arribar des de Santander, on el ministre de Foment, José Blanco, va inaugurar unes jornades sobre el sistema financer espanyol, i des de Madrid, on la ministra d'Economia, Elena Salgado, presentava un llibre. Blanco va començar repetint tres cops que l'objectiu del dèficit és "irrenunciable" per a totes les administracions i es va mostrar convençut de complir-lo tot i que "el camí de la recuperació serà difícil i llarg" perquè "els miracles no existeixen a Irlanda ni Espanya".

Autocrítica

El ministre de Foment va dir que l'error del govern espanyol havia estat "no haver fet alguna cosa més a l'hora de frenar l'augment de la bombolla immobiliària i l'endeutament massiu del sector privat". Blanco va afegir que cal fer autocrítica perquè tots els governs cometen errors i el seu no ha estat una excepció. Però va durar poc. Aviat va atacar el PP. Va dir que no s'han equivocat aquesta legislatura sinó l'anterior, quan "la nostra economia estava condemnada a patir una fase d'ajustament" per les lleis que havia impulsat el PP.

També va lamentar que el partit de Mariano Rajoy sigui un focus de generació de dubtes sobre els comptes públics. Va defensar que "no hi ha una comptabilitat B en cap administració, una altra cosa és que hi hagi una gestió més bona dels comptes públics", va indicar. Amb una expressió intraduïble, va dir: "Espanya no és un país de chichanabos sinó un país fort amb una intervenció sòlida i inqüestionable".

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, considera que les reformes van per bon camí però ara cal que els treballadors contribueixin a "millorar la productivitat" i que els empresaris demostrin la seva capacitat innovadora davant de la crisi. Va reclamar que les tensions financeres no impliquin desànim sinó que siguin un estímul per continuar amb les reformes.

stats