COMPETÈNCIA
Crònica 11/01/2012

Europa bloquejarà la creació del principal operador de borsa del món

Ara
2 min
Almunia, comissari de Competència, s'oposa a la fusió entre Deutsche Börse i NYSE Euronext.

BARCELONALa Comissió Europea bloquejarà el projecte de fusió entre els operadors borsaris Deutsche Börse (propietari de la borsa de Frankfurt) i NYSE Euronext (que poseeix, entre altres, la borsa de Nova York) per motius de competència, segons informava ahir al vespre l'edició digital del Financial Times .

Segons el diari britànic, el comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, ha informat les parts implicades que vetarà l'operació amb la qual havia de néixer el principal operador de borsa del món. Almunia podria fer marxa enrere si les companyies estan disposades a vendre un dels seus principals negocis de derivats, cosa que fins ara no han volgut fer.

Segons el Financial Times , l'oficina d'Almunia ha recomanat oficialment la desautorització de l'operació. L'argument és que vulneraria les lleis antimonopoli en crear un operador dominant als mercats de derivats europeus.

Posició dominant

El diari explica que la unió entre els principals operadors de borsa d'Europa i els Estats Units concediria a l'entitat resultant el control sobre el 95% de les operacions amb tipus d'interès a curt termini i sobre futurs bons alemanys.

En avaluar la proposta, l'oficina d'Almunia va rebutjar els arguments de Deutsche Börse i NYSE Euronext, que afirmaven que el mercat de derivats és global i que, per tant, el nou grup afrontaria la competència d'empreses com CME, als Estats Units. La decisió de l'oficina de la competència s'ha enviat a altres departaments de la CE perquè emetin les seves opinions abans de sotmetre-la a un grup d'experts de països europeus.

Segons el diari Financial Times , encara hi ha una petita possibilitat de salvar l'acord entre els operadors borsaris en cas que les empreses afectades trobessin un fort suport polític per part de la cancellera alemanya, Angela Merkel, cosa que ara les empreses busquen activament.

stats