LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 20/08/2011

Europa tutelarà els països que incompleixin el dèficit

Nicolas Sarkozy i Angela Merkel no ho van dir tot en la carta que van enviar al Consell Europeu amb els plans per salvar l'euro. Ahir es va saber que els països incomplidors passaran a ser tutelats.

Ara
2 min
El ministre de Finances belga, Didier Reynders, ha anat més enllà que Merkel i Sarkozy.

Barcelona.Els estats més poderosos de la zona euro estudien establir alguna mena de "tutela" sobre els països que no compleixin amb els objectius de dèficit i deute fixats. Nicolas Sarkozy i Angela Merkel ja van advertir en la carta enviada dimecres al Consell Europeu que els estats incomplidors podrien perdre els fons de cohesió. Ahir, el ministre de Finances belga, Didier Reynders, va revelar en una entrevista al diari La Libre Belgique que els països de l'euro estudien alguna forma de restricció de "sobirania pressupostària" per a aquells que no rebaixin el dèficit i el deute fins als estàndards aprovats (el 3% de dèficit i un deute no superior al 60% del PIB), de manera que Brussel·les podria agafar temporalment les regnes de la seva política econòmica. "Donarem aquí un poder que passarà per recomanacions o, en cas necessari, per mesures imperatives".

Aquesta revelació suposa un pas més en les mesures que s'estudien per assegurar la disciplina fiscal a tot Europa. A hores d'ara els pressupostos de l'Estat ja estan sotmesos a un control previ per part de la Comissió Europea, però en cap cas s'ha parlat mai de "restricció de sobirania" o "tutela". "Si s'assumeixen compromisos s'han de respectar", va dir Reynders.

Aquests missatges tenen l'objectiu d'aplacar els mercats, que han castigat fortament aquells països amb un alt índex de dèficit, com ara Espanya i Itàlia, cosa que ha fet disparar el diferencial amb el bo alemany. Ahir, per cert, la prima de risc espanyola va pujar lleugerament fins gairebé als 300 punts, tot i que havia arribat als 400 punts.

Estratègia negociadora

Reynders va parlar també dels eurobons, la possibilitat que la zona euro emeti bons de deute conjunts, obertament rebutjada per Alemanya, que és la que paga un interès més baix. Pel responsable d'economia belga, la postura alemanya és simplement una manera de posicionar-se de cara a les futures negociacions sobre aquesta qüestió. Entre les propostes que s'estudien hi ha la possibilitat d'oferir obligacions a preu baix per finançar fins a un 40% del deute.

Rynders, que s'ha mostrat favorable als eurobons, considera que permeten combatre millor un hipotètic agreujament de la crisi en un dels països socis perquè són tots els estats de l'euro els que avalen. El ministre belga reconeix que Alemanya no vol "un mecanisme d'assistència que animi els països a no fer esforços per millorar la seva situació pressupostària". I això explica el contingut del pacte Merkel-Sarkozy de dimarts.

stats