CRISI DE L'EURO
Crònica 14/11/2011

Europa vigilarà els grups de ràting

Brussel·les vol limitar el poder de les agències de qualificació i plantejarà una moratòria per avaluar els països rescatats. L'excepció també beneficiarà els membres de la UE que negociïn un pla d'ajut.

Toni Garganté
2 min
Càrrega de fons a londres José Manuel Durão Barrosso va repetir el missatge  d'unitat europeu per evitar  la fragmentació definitiva de  la zona euro.

BarcelonaLa batalla de la Comissió Europea (CE) contra les agències de ràting continua. Mentre perd força la idea de crear una empresa autòctona de riscos, pren cos l'opció d'augmentar els controls a les tres multinacionals nord-americanes que ja existeixen (Fitch, Standard & Poor's i Moody's) i que acaparen tota l'activitat del sector.

L'error de la setmana passada pel qual Standard & Poor's (S&P) es va equivocar quan va rebaixar la nota del deute públic francès ha estat definitiu. Davant el creixent consens entre els polítics europeus de culpar aquests grups d'incrementar la crisi dels països rescatats (Grècia, Portugal i Irlanda) amb l'emissió dels seus dictàmens hores abans o durant la mateixa jornada d'una cimera de ministres, la CE plantejarà que les tres agències no puguin publicar les seves auditories sobre països en crisi o que estiguin gestionant ajudes. A més, en cas que la conclusió de l'agència sigui rebaixar la qualificació, haurà de donar un dia de marge perquè el país rastrejat tingui una oportunitat per presentar al·legacions.

Aquestes són algunes de les propostes que concretarà el comissari del Mercat Interior, Michel Barnier, demà mateix, i que divendres va avançar que estava elaborant. Un altre dels punts que la CE vol potenciar se centra en el nivell de transparència de les agències i a reduir-ne la dependència. Això vol dir que obligarà les entitats tan públiques com privades a emetre les seves pròpies avaluacions. També s'establirà un règim de responsabilitat comuna a tot Europa perquè es puguin demanar responsabilitats en casos com el de França. És a dir, es podrà interposar una denúncia per danys i perjudicis.

En tot cas, aquesta serà la tercera vegada que la CE intenta incrementar els nivells de control interns sobre les agències de qualificació de riscos. Fins ara s'ha aconseguit instaurar un registre obligatori d'actuació a Europa i el poder de supervisió per part de l'Autoritat Europea de Mercats Financers (ESMA), l'equivalent a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) espanyola.

La troica viatja a Grècia

Els representants de la CE, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), el que es coneix com a troica, tornaran aquesta setmana a Atenes per comprovar amb el nou govern d'unitat l'estat de les reformes compromeses. Les autoritats europees volen els ajustos per escrit, com a última exigència per desbloquejar els 8.000 milions d'euros de l'últim tram del primer rescat grec. En el mateix sentit, els inspectors de l'FMI també aniran a Roma per diagnosticar els esforços del nou govern italià.

D'altra banda, el president de la CE, José Manuel Durão Barroso, manté els seus missatges d'unitat arreu on va. Ahir li va tocar el torn a Londres. Durão Barroso va criticar el creixent euroescepticisme, que ha crescut molt al Regne Unit, i va destacar que la millor fórmula per combatre'l és "avançar junts". Durão Barroso va argumentar que "la zona euro necessita una integració més profunda", i va afegir que cal un nivell més elevat de solidaritat de tots els membres de la UE, comentari que es pot prendre com una crítica a la postura del govern britànic. A més de no participar en la moneda única, Gran Bretanya últimament s'ha negat a ampliar el fons de rescat per ajudar els països amb problemes. Aquesta postura també va provocar fa poc la reacció del president francès, Nicolas Sarkozy.

stats