LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 14/05/2011

Europa vol més reformes a Espanya

El comissari d'Economia, Olli Rehn, va rebaixar ahir les previsions de creixement econòmic i va demanar a Espanya que faci més esforços per reduir el dèficit i per reestructurar la banca.

E. Moix / M. Codolar
2 min
Olli Rehn creu que Espanya acabarà el 2011 amb un dèficit del 6,3%, tres dècimes més del previst, i que el PIB creixerà un 0,8%, la meitat del que espera el govern espanyol.

Brussel·les/madrid.Les previsions de primavera que va fer públiques ahir la Comissió Europea (CE) són notablement menys optimistes que les del govern de José Luís Rodríguez Zapatero. Tot apunta que Espanya haurà de fer més reformes per complir amb el pla d'austeritat que Brussel·les exigeix als socis de la moneda única pel bé de l'estabilitat de l'euro.

Segons les estimacions de la CE, el dèficit d'Espanya tancarà el 2011 amb un dèficit del 6,3%, és a dir, tres dècimes per sobre del promès pel govern espanyol (6%). A conseqüència d'això, el 2012 tampoc es compliria el 4,4% previst, sinó un menys esperançador 5,3%. A més, la CE preveu que l'economia espanyola creixi un 0,8% el 2011 i un 1,3% el 2012, mentre que la ministra d'Economia, Elena Salgado, ha parlat fins ara d'un 1,5% i un 2,2%, respectivament.

Les dades del comissari d'Economia, Olli Rehn, també van caure com un galleda d'aigua freda sobre les previsions d'atur. Aquest any, el percentatge d'atur se situarà en el 20,6% i "els primers signes de recuperació no apareixeran fins a finals d'any". El comissari europeu d'Economia, el finlandès Olli Rehn, va voler treure ferro ahir a la bretxa entre les diferents estimacions de Brussel·les i Madrid. "La diferència entre les previsions és relativament petita", va assenyalar a la roda de premsa.

En l'informe presentat ahir s'hi recomana que Espanya faci "més progressos en la reestructuració del sector bancari i la consolidació fiscal per fomentar la confiança en l'economia espanyola i millorar l'accés i el cost al finançament".

Pel que fa a la inflació, Brussel·les estima que seguirà sent elevada per culpa, sobretot, dels preus del petroli, de l'electricitat, i també de l'IVA i els impostos especials com el del tabac.

Des de Madrid, el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba va defensar les previsions del govern espanyol i va criticar les previsions de la Comissió Europea. Rubalcaba va treure pit perquè les previsions de l'executiu per al 2010 "es van complir totes". I considera: "Aquest any anem per bon camí".

L'informe de l'FMI

El que no va criticar va ser l'informe de dijous de l'FMI, on es valoraven positivament les reformes d'Espanya, però on també s'alertava del risc que l'Estat perdi una generació sencera per culpa de l'atur. Rubalcaba va insistir que l'FMI distingia repetidament Espanya de la resta de països perifèrics. "Qualsevol semblança amb aquests tres països és pura coincidència", va dir.

stats