UN PROJECTE D'ENVERGADURA
Crònica 06/03/2012

Eurovegas tindria la meitat de places hoteleres que BCN

El projecte Eurovegas que estudia instal·lar-se a Catalunya preveu una infraestructura amb 36.000 places hoteleres. Són just la meitat de la capacitat total que ofereix a hores d'ara la ciutat de Barcelona.

T. Gutiérrez / S. González
3 min
A la imatge, vista aèria de Las Vegas. El Govern reivindica que el projecte que sondeja Catalunya s'allunya d'aquest model.

BARCELONA.En tan sols 800 hectàrees i 12 establiments el macrocomplex d'oci que es disputen Madrid i Catalunya disposaria, tal com el té dissenyat el magnat Sheldon Adelson, de tantes places hoteleres com la meitat d'oferta de la capital catalana, unes 70.000, segons detallen les dades oficials de Turisme de Barcelona. La xifra no és menyspreable, sobretot si es té en compte que Lloret de Mar és, amb prop de 30.000 llits, el cinquè destí turístic de l'estat espanyol en nombre de places hoteleres i que Salou es mou en xifres similars a les 36.000 places. Però el projecte Eurovegas no és l'únic que el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, té sobre la taula. Ahir va anunciar que negocien l'acollida de dos grans resorts turístics més.

"El 95% de la superfície no tindrà res a veure amb el joc sinó amb grans infraestructures de congressos i convencions", va insistir el conseller a Els matins de TV3 per deixar clar que el sobrenom d'Eurovegas no fa justícia al projecte. Va subratllar que el complex pretén ser un " resort de turisme familiar amb grans espectacles" i va destacar la capacitat d'atreure turistes de congressos perquè, en aquest complex, es podrien fer convencions per a unes "20.000 o 100.000 persones", cosa que ara no és possible per falta d'infraestructura. El conseller Mena també va assegurar que, si es desenvolupa tot el projecte, a dues dècades vista es crearan més de 100.000 llocs de treball. Si en vuit quilòmetres quadrats, l'extensió de terreny que demana Adelson, s'hi haguessin d'encabir 36.000 places hoteleres, la densitat de població del complex es dispararia al voltant de 17.000 habitants per quilòmetre quadrat. Aquesta xifra superaria la densitat de població que correspon a una ciutat turística amb alta ocupació, com Benidorm, que en el punt àlgid de l'estiu frega els 11.000 ciutadans per quilòmetre quadrat. De fet, aquest destí turístic alacantí ofereix a hores d'ara unes 40.000 places hoteleres, una quantitat molt similar a la que projecta Adelson a l'Eurovegas.

Dues noves propostes

Pel que fa als altres dos grans projectes turístics que el Govern té sobre la taula, el conseller Mena va explicar que un és un " resort turístic familiar" que volen fer uns promotors xinesos del qual ja ha pogut veure maquetes i fotos. L'altre és un gran complex turístic en què estan implicats "més promotors interns que externs", va dir. El conseller no va oferir gaires detalls de cap dels dos plans, però va reconèixer que els inversors xinesos estan analitzant "deu o dotze destins" a part de Catalunya.

Mena va avançar que donarà més detalls d'aquest projecte d'aquí un mes perquè els promotors d'aquest país són "especialment prudents", i fins i tot han convidat una delegació catalana a conèixer a la Xina "instal·lacions" similars a les que plantegen construir aquí. Fonts de la conselleria van explicar a l'ARA que la primera reunió amb el grup xinès va ser a principis d'any, però tot i que hi ha la voluntat de fer noves trobades, "encara no hi ha una nova data fixada". A més, des de la conselleria se subratlla que el ritme de presa de decisions "és força més lent que el dels americans" i que el projecte podria trigar mesos o fins i tot un any a concretar-se, tot i que el Govern ja n'està estudiant la viabilitat.

Les opcions de la inversió xinesa

A part d'aquesta informació, el Govern no va voler donar més detalls sobre aquest complex ni la seva possible ubicació. Tot i el secretisme, el conseller Mena va reconèixer que Catalunya té "més avantatge" amb aquest projecte xinès que amb el d'Eurovegas. En la cursa per quedar-se amb el gran complex hoteler i d'oci va dir que el Govern va "amb molt desavantatge" perquè el magnat nord-americà Sheldon Adelson ja va exposar la idea a l'anterior Govern, que li va donar un no per resposta: "Suposo -va dir Mena- que perquè no s'havien posat d'acord les tres sensibilitats que hi havia".

Fonts del Govern van confirmar ahir que Eurovegas i aquests dos projectes són "els més importants del sector turístic" que té Catalunya sobre la taula en aquests moments, tot i que van deixar molt clar que s'emmarquen dins de les més de 200 iniciatives d'inversió estrangera que la conselleria d'Empresa i Ocupació està intentant atreure.

stats