Crònica 18/03/2011

Evacuacions exprés per l'alarma nuclear

M.o.
1 min

Tot i la insistència de les autoritats locals que els nivells de radioactivitat a la capital japonesa "han augmentat però no són alarmants", milers d'estrangers van abandonar ahir Tòquio per por a les radiacions. Els trens cap a Osaka sortien molt més plens del que és habitual i amb més presència de nens i dones autòctons i turistes. Els avions enviats per a l'evacuació d'estrangers també van començar a arribar durant el dia d'ahir al Japó i el nombre d'ambaixades que demanen als seus ciutadans que marxin de Tòquio continua creixent. França, el Regne Unit, Colòmbia i Mèxic ja han mobilitzat avions per evacuar els seus ciutadans i països com la Xina han organitzat trasllats en autobús cap a zones més allunyades de la central de Fukushima. Només França ja va evacuar -en dos avions governamentals- més de 400 ciutadans, segons va informar el ministeri d'Exteriors francès.

Per la seva banda, als Estats Units, el Pentàgon anunciava ahir plans per a l'evacuació voluntària dels familiars dels militars nord-americans al Japó -calculen que podrien ser unes 20.000 persones.

Des de dins del país, però, arribava ahir la missiva d'un grup de ciutadans espanyols que expressaven el seu rebuig a la manera com s'està tractant la notícia sobre les conseqüències del terratrèmol al Japó. Segons els firmants de la carta, el govern japonès informa les 24 hores del dia de les evolucions i no anuncia "cap perill immediat". Consideren que s'està fent un tractament exagerat dels fets i denuncien la falta d'informació que reben de l'ambaixada espanyola.

stats