GUERRA PER LÍBIA
Crònica 03/10/2011

Èxode civil al bastió de Gaddafi atacat pels rebels i l'OTAN

Després de dues setmanes de setge rebel i bombardejos de l'OTAN, la situació a Sirte, un dels últims bastions del gaddafisme, és desesperada. Els civils fugen en massa davant l'últimàtum del nou govern.

Carme Riera
2 min
Èxode civil al bastió de Gaddafi atacat pels rebels i l'OTAN

BARCELONA.Llargues cues de cotxes, camions i furgonetes s'amuntegaven ahir als controls establerts pels rebels a la ciutat de Sirte. Els combatents del Consell Nacional de Transició (CNT) van donar 48 hores als civils per abandonar la ciutat. Quan acabi el compte enrere, llançaran "l'atac final" contra la resistència gaddafista. Sirte és, juntament amb Bani Walid, l'última ciutat on s'han fet fortes les tropes lleials a Gaddafi.

Famílies senceres van embotir les seves pertinences al cotxe i van abandonar una ciutat on la situació s'ha deteriorat fins a l'extrem que no hi ha menjar, aigua ni electricitat. Marxar de Sirte no és ni ràpid ni senzill. Els combatents del CNT encarregats de controlar els moviments sospiten de totes i cadascuna de les persones que els volen creuar. Sirte és la ciutat natal del dictador Muammar al-Gaddafi i és per això que inspeccionen amb detall tots els vehicles.

Ja fa més de dues setmanes que Sirte viu sota els bombardejos de l'OTAN i que l'artilleria rebel xoca contra la dels gaddafistes als carrers de la ciutat. Els habitants denuncien que els atacs de l'OTAN són aleatoris i que ja han causat danys importants en molts edificis civils.

Un equip de la Creu Roja va visitar ahir l'hospital de la ciutat. El grup va alertar a Reuters que "el centre rep molts pacients, el subministrament mèdic s'acaba i necessita oxigen desesperadament". "A més, la reserva d'aigua ha estat malmesa", afegien. Quan l'equip es disposava a visitar els ferits, l'hospital va ser atacat per "foc indiscriminat" i no en van poder determinar l'origen.

Campaments improvisats

Almenys un terç dels que van abandonar Sirte van acampar a les àrees desèrtiques que hi ha a pocs quilòmetres de la ciutat perquè no volien allunyar-se gaire de casa seva.

Els combatents rebels asseguren que els civils que encara no han marxat de Sirte han estat presos per les brigades fidels a l'antic règim i que els utilitzen com a escuts humans. Amb la presa, en mans dels insurgents, de l'aeroport internacional, divendres, i de la carretera que creua la ciutat, els antigaddafistes afirmen que tenen sota control el 80% de Sirte, però reconeixen que fan front a una important resistència en algunes zones. Ahmed Bani, el portaveu militar del CNT, afirmava ahir que "quan tot el centre de la ciutat sigui evacuat, la presa de Sirte serà qüestió d'hores".

stats